logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ești introvertit sau extrovertit?

introvertit-extrovertit

Imaginează-ți că ești fără energie. Ca să-ți reîncarci bateriile preferi să te ascunzi într-un colț, să fii singur și să te relaxezi, sau preferi să te înconjuri de prieteni și să te energizeze ei? În funcție de preferințele tale sociale, ești fie un introvertit, fie un extrovertit. Însă nimic nu e alb și negru. Poți avea momente în care să vrei să te retragi și momente în care să vrei să fii social și să cunoști oameni noi. Totul depinde de oamenii din jurul tău.

Introvertit

Definit ca o persoană care își îndreaptă atenția mai ales spre trăirile sale interioare (Dex), introvertitul are ca trăsături principale aprofundarea gândirii, preferarea solitudinii și stângăcie în interacțiunea cu alți oameni.

Mulți cred că a fi introvertit înseamnă același lucru cu a fi timid, însă acest lucru nu este adevărat. Timiditatea este provocată de o experiență negativă din trecut și poate fi prezentă și la extrovertiți. Deși a fi introvertit este perceput de lume ca fiind timid, acest lucru este departe de adevăr. Un introvertit va face doar lucrurile care îi fac plăcere și nu se va lăsa convins să facă ceva ce nu vrea.

Extrovertit

Opus introvertiților, aceștia sunt definiți prin proiectarea tendințelor psihice interioare asupra lumii ce-i înconjoară. Mai exact ei își exteriorizează sentimentele și simt nevoia să fie înconjurați de alți oameni pentru a-și reîncărca rezervele de energie.

Extrovertiții își expun ideile și gândurile chiar dacă au fost gândite impulsiv. De aceea, este mai ușor să faci un extrovertit să își schimbe părerea sau decizia, decât pe un introvertit care a gândit mult înainte să o expună și s-a înarmat cu argumente pentru aproape orice situație.

Ambivertit

În realitate însă, a fi introvertit sau extrovertit este un concept de extreme. Majoritatea oamenilor expun trăsături din ambele tabere, în diferite situații, într-o măsură mai mică sau mai mare. Aceștia se numesc ambivertiți. Bineînțeles, fiecare dintre noi are o înclinare de a fi mai degrabă introvertit sau extrovertit, însă trăsătura dominantă nu o exclude pe cealaltă. Dacă ești predominant introvertit vei prefera să ai un cerc restrâns de prieteni, cu interese comune, cu care te poți bucura de momente de liniște fără să fie ciudat. În schimb, dacă ești predominant extrovertit, momentele de liniște îți pot părea stânjenitoare și vei încerca întotdeauna să umpli astfel de momente cu vorbe mărunte.

Citește și Găsește echilibrul din viața ta

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.