logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ia deciziile bune în 7 pași

decizii

Nu o dată s-a întâmplat să te găsești pus în fața unei decizii importante. De fapt, luatul deciziilor poate fi asemănată cu lupta dintre partea emotivă și partea rațională din fiecare om. Există câteva metode care să te ajute să îți dai seama ce creierul și intuiția ta știu deja: care e decizia pe care trebuie să o iei. Iată câteva dintre acestea!

1. Reformulează întrebarea

De multe ori, ceea ce ne face să fim nehotărâți e o întrebare neclară. Încearcă să reformulezi întrebarea sau problema pentru care urmează să iei decizia, astfel încât să o înțelegi în întregime.

2. Identifică scopul deciziei

Faci acea decizie ca să îți faci un drum în viață sau poate încerci doar să te hotărăști ce vei mânca mâine la micul dejun. Indiferent de răspuns, este important să ai în minte motivul pentru care faci acea decizie. Astfel, vei lua decizia potrivită pentru problema greșită.

3. Redu-ți opțiunile

Atunci când ai prea multe opțiuni, capacitatea de a lua o decizie bună îți este afectată. Încearcă să reduci cât de mult posibil opțiunile, înainte de a lua o decizie, pentru a te asigura că nu le vei regreta mai târziu.

4. Scapă de „cea mai bună decizie”

Câteodată cea mai bună decizie pe care poți să o faci este cea care te face să te simți bine, nu cea care este obiectiv „cea mai bună”.

5. Ai grijă la influențe

Oamenilor nu le place să piardă mai mult decât le place să câștige. De exemplu, când ai o relație nocivă, la care nu vrei să renunți pentru că vei rămâne fără persoana respectivă, te influențează să rămâi în relație, față de decizia rațională de a ieși dintr-o situație care îți face rău.

6. Nu te grăbi

Nu spune nimeni să stai 3 ore în fața raionului cu dulciuri în încercarea de a te hotărî ce ciocolată să îți cumperi. Dar, când e vorba de decizii importante, asigură-te că ai timp suficient încât să poți întoarce problema pe toate părțile.

7. Fă o analiză

După ce ai luat decizia, asigură-te că o și analizezi. Pune în balanță consecințele și vezi dacă a fost decizia corectă. Te vei putea folosi de asta pe viitor, pentru a lua decizii care să îți facă bine.

Citește și 5 lucruri de evitat pentru a avea succes

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *