Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Carolona11
Carolona11

[Interviu] Carolina Căpitan: „Când dansezi uiți de toate și trăiești doar în prezent„

Sunt co-fondator și conducător al BAILArte DANCE SCHOOL din Cluj-Napoca, instructor de dans, coregraf și performer, organizator de evenimente, creator de programe de dezvoltare pentru femei și…psiholog! Știu că par multe, dar am studiat toată viața mea și este cazul (și îmi și place), să pun în practică! Și toate se îmbină atât de frumos!

Carolona1
Sursa foto: Carolina Căpitan
  1. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru dans?

Mi-a plăcut să dansez de mica. La 12 – 13 ani am și creat coregrafii de „dans modern” pentru fete. Dar nu am urmat nici un curs până în 2003, când am pășit în clubul lui Lucian Ambrosie, și de atunci m-am îndrăgostit iremediabil de salsa. Mi se părea fascinant dansul în doi și cum se îmbină și se contopesc mișcările între două persoane.

  1. Ce înseamnă pentru tine un show reușit?

Ca să pot spune că un show e reușit, acesta trebuie să mă emoționeze, să-mi transmită emoție! Să-mi spună o poveste care să mă deconecteze de la „realitate” și să mă facă să trăiesc alături de personajele acelei povești. Sigur că, pentru a transmite emoție, e nevoie de o tehnică de dans excelentă. Doar în momentul în care stăpânești foarte bine tehnica poți deveni expresiv și autentic. Însă, sunt și showuri super tehnice care impresionează, tocmai prin perfecțiunea execuției și bucuria dansului în sine.

  1. Cum te simți atunci cânt dansezi?

Aici trebuie să vorbesc de doua ipostaze. De performer și de dansator de social.

Ca și performer există mereu un stres și o presiune pentru că trebuie să dansezi „perfect”, fără greșeală. Lumea vine la show-uri ca sa vadă ceva de calitate. Însă, ca și performer povestea show-ului este clară și, o dată ce mi-am intrat în rol, îl trăiesc la maxim. Și asta îmi place pe scenă: transpunerea totală într-un personaj emoțional, puterea de a le transmite ceva celorlalți. Iar aplauzele spectatorilor merită toată munca și sacrificiile. Performerii urcă pe scenă pentru aplauze!

Însă eu prefer dansul social. Acolo simt că sunt eu fără opreliști. Îmi pot exprima orice emoție pe care mi-o trezește piesa și partenerul, mă pot reinventa la fiecare dans, pot crea la nesfârșit „personaje” noi prin care să îmi exprim toate laturile personalității.

Și aș mai vrea să spun ceva: Dansul are puteri magice. Dansul a fost mereu cea mai bună formă de terapie pentru mine. Salsa și comunitatea frumoasă a dansatorilor m-a ajutat să trec peste etapele dificile din viața mea. Când dansez, mă conectez automat la sinele meu și nu pot decât să fi eu și să mă bucur. Când dansezi uiți de toate și trăiești doar în prezent!

Carolona1
Sursa foto: Carolina Căpitan
  1. Știu că toate show-urile voastre au fost făcute de către voi. Ce v-a inspirat în acele momente ca să creați?

Pentru ca un show să fie bun este nevoie de o piesă bună, de o melodie care să mă inspire. Piesa e cea care spune povestea și dă emoția. Cele mai multe show-uri le-am creat împreună cu partenerul meu, Cotiso, și cel mai greu a fost să găsim piesa „perfectă”, inspirațională, care uneori apare pentru că am auzit-o întâmplător, poate la un party sau alteori începem căutări specifice. Dar după ce am găsit-o, pe mine mă interesează ce spun versurile sau măcar titlul piesei (dacă nu are versuri) și ce emoții îmi transmite, ce mă face să simt: zbucium, bucurie, putere, luptă, speranță, iubire, dramă… Și de acolo încep viziunile și ciocnirile de idei pentru crearea coregrafiei propriu-zise. Ce spune piesa, ce simt eu, prin ce mișcare aș putea să ilustrez emoția asta? Cel mai adesea ideile noastre sunt complementare, deși uneori e greu să înțelegi ce e în mintea celuilalt. Și acelea sunt momentele în care ne amuzăm teribil. 😊

Carolina
Sursa foto: Carolina Căpitan
  1. Care este stilul tău de dans preferat? De ce?

Dansul meu preferat este salsa. Și asta pentru că îmi permite multă libertate de exprimare și de mișcare. În salsa dependența de partener nu este la fel de mare ca în bachata, kizomba sau zouk. Iar eu sunt o fire foarte libera și creativă și am nevoie de „spațiu” ca să mă exprim. Muzica pe care se dansează salsa este mai complexă și mai plină de instrumente, mai variată, cu ritmuri diferite și atunci și dansul este mai complex. Și mai satisfăcător! Salsa îți permite mai mult lady styling creativ atât în pereche cât și solo.

  1. Ce efecte a avut pandemia în activitatea ta?

Din păcate pandemia a afectat maxim toate școlile de dans. Practic, activitatea noastră a încetat complet. Multe școli s-au închis de tot, iar asta afectează întreaga comunitate dansantă. Pentru mine este extrem de trist. Am muncit 11 ani la crearea unei școli mari și respectate, la formarea unei comunități frumoase, vedeam săptămânal sute de oameni fericiți, și brusc, fără să am vreun cuvânt de spus, s-a terminat totul. Oamenii vin la dans în primul rând pentru socializare, iar acest lucru ne este încă interzis sau creează încă anxietate. Deci, nu știu când și cum ne vom reveni total.

  1. Cum te-ai adaptat la situația din piață?

Am dorit să ținem legătura cu cursanții și am făcut în principal cursuri online pe Facebook și pe Zoom. Am inițiat o strângere de fonduri ca să ne putem plătii chiriile și astfel am realizat o serie de cursuri live gratuite în cadrul „Săptămânii Recunoștinței”. Am creat cursuri-video pentru aplicația de mobil BAILArte. Am creat coregrafii solo, am editat video-uri cu mesaje pentru cursanți de la toți instructorii, am compus poezii, am filmat live ca să ne vadă cursanții… am încercat toate variantele posibile. Dar la noi partea faină a fost mereu interacțiunea cu oamenii și schimbul de energie. Iar asta se transmite mai greu prin ecran.

  1. Care sunt planurile de după pandemie?

Pe perioada pandemiei am fost foarte inspirată și am muncit intens la noile mele proiecte de feminitate: bootcampurile de dezvoltare personală și salsa lady styling. Aceasta e nișa în care se îmbină cele doua laturi profesionale ale mele: psiholog și instructor de dans. În scurt timp doresc să le adaptez și pentru non-dansatoare, pentru ca tot mai multe femei să beneficieze de astfel de programe prin care să se cunoască mai bine, să-și crească încrederea în forțele proprii, să devină mai feminine, să învețe să danseze și să-și împărtășească problemele. Și doresc să pun în practică aceste programe atât „față în față”, cât și online. Iar noul meu vis este să creez și o comunitate-suport pentru femei.

Iar la BAILArte avem cursuri individuale de dans în condiții de siguranță care respectă toate normele legale. Personal am creat prima coregrafie de Salsa Lady Styling pe care urmează să o filmam și apoi să o promovăm online. Și sper să putem dansa cât mai repede în pereche fără griji și… să ne întoarcem și la party-uri și socializare.

  1. Ce mesaj ai pentru oamenii care ne citesc?

Să iubească! Pentru că răspunsul la orice este IUBIREA! Și să simtă, să trăiască în prezent. Iar dacă nu știu cum să o facă, sa vină la DANS!

Facebook: Carolina Căpitan

Află și alte povești care ne inspiră

 

Cover - Sursa foto: Carolina Căpitan
Picture of Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări