logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Managementul finanţelor personale

managementul-banilor_7

Atunci când te gândeşti la dezvoltarea ta personală, o percepi din mai multe puncte de vedere. Chiar dacă banii nu sunt scopul tău principal în viaţă, stabilitatea financiară te poate ajuta deoarece vei fi mult mai relaxat în legătură cu acest subiect şi vei putea să-ţi urmezi pasiunile.

În primul rând, e important să începi să faci clar diferenţa între investiţie (activ) şi un pasiv. O investiţie îţi va genera la un moment dat un venit, pe când un pasiv fie se va uza pe parcurs, fie îţi va aduce şi costuri suplimentare. Spre exemplu, când găseşti o pereche de blugi la ofertă, nu poţi să spui că ai făcut o investiţie bună, deoarece ei au generat un cost în bugetul tău şi dacă nu vor reuşi să-ţi aducă o slujbă foarte bine plătită în cazul în care îi porţi la un interviu, nu vor deveni niciodată o investiţie. Creierul trebuie să înveţe aceste diferenţe şi astfel va lua decizii mai echilibrate când vine vorba de cumpărături excesive.

Fă-ţi un buget

Încearcă acest experiment măcar o lună de zile. Notează toate veniturile pe care le ai şi mai apoi toate cheltuielile în detaliu, chiar şi pe cele mai mărunte. Vei vedea anumite pattern-uri care îţi afectează bugetul şi astfel le vei putea elimina. Dacă, de exemplu, ai o lună mai dificilă din punct de vedere financiar şi ai observat că îţi cumperi în fiecare zi spre serviciu o cafea care costă 3 lei, încearcă să te trezeşti puţin mai devreme şi să-ţi faci o cafea acasă. Vei economisi cel puţin 50 de lei în acea lună. Şi acesta e doar un lucru mărunt pe care l-ai eliminat de pe lista ta de cheltuieli. Asta nu înseamnă că trebuie să te transformi într-o persoană zgârcită. Trebuie doar să te educi ca în momentele dificile să poţi lua astfel de decizii care fac diferenţa între un om care spre mijlocul lunii va cere un împrumut unui prieten sau un om care se va descurca din propriile resurse.

Plăteşte-te pe tine prima dată

Chiar în ziua în care ţi-au intrat banii pe card, scoate 10% din salariu şi plăteşte-te. E cel mai important lucru pentru a te simţi împlinit şi a te răsplăti pentru efortul depus. În acest fel, tu eşti principalul beneficiar al muncii tale şi abia apoi urmează facturile, chiria, cheltuielile de orice fel. Dacă faci acest lucru constant şi încerci să nu te atingi de banii respectivi cu niciun pretext, vei observa că la finalul anului ai bani pentru weekend-ul la munte plănuit sau a deja o bună parte din banii necesari pentru mica afacere la care tot visezi.

Citeşte in continuare Ce nu știai despre bani!

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *