Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Obiceiuri negative și cum poți renunța la ele

Obiceiurile negative fac parte din viața fiecăruia și cu siguranță de multe ori am dorit să renunțăm la ele. Chiar dacă am avut o tentativă de a renunța la lucrurile negative care ne acaparează, deseori e greu să respectăm o rutină pozitivă mai mult de câteva zile. Menținerea unei rutine pozitive, ne poate motiva în momentul în care o punem în aplicare, dar de cele mai multe ori, după două-trei zile aceste obiceiuri devin obositoare și ajungem din nou să le neglijăm. Totuși, odată ce ți-ai format unele obiceiuri, ai tendința să le menții la nesfârșit, mai ales pe cele negative și care le-ai repetat de nenumărate ori, pe termen lung.

Există însă, câteva „trucuri” prin care poți renunța la o rutină negativă, iar cel mai important este să observăm progresul și să ținem minte că cea mai mică schimbare poate avea efecte semnificative.

Ne concentrăm doar pe rezultate

Unul dintre motivele pentru care nu putem face schimbări reprezentative în viața noastră este pentru că ne axăm doar pe atingerea obiectivelor și a rezultatelor. Este foarte important să ne orientăm pe identitatea noastră și pe ceea ce o să devenim. Un exemplu foarte bun ar fi să ne concentrăm încă din primele zile că noi am renunțat de tot la obiceiurile de care vrem să scăpăm. Dacă ești fumător și vrei să renunți la acest viciu, axează-te pe faptul că tu deja ai renunțat de tot la rutina de a fuma. Nu finalul este cel mai important, ci progresul, iar observarea acestuia, ne poate motiva să devenim o variantă mai bună a noastră.

Fă schimbări mici

Specialiștii susțin că rutinele negative sunt greu de înlocuit, deoarece au devenit un automatism în viața noastră, iar creierul le percepe ca și un mod prin care reprezintă normalitatea. Dacă ai vrea să nu mai petreci atât de mult timp pe rețelele de socializare și dorești să citești mai mult, încearcă cu pași mici. Creează un plan, unde să treci timp de o săptămână câteva pagini pe care să le citești în fiecare zi. Chiar dacă într-o seară reușești să citești doar 5-10 pagini, încearcă ca următoarele zile să citești mai mult, de exemplu 15 pagini. Dacă și notezi ceea ce ai de făcut îți creezi un automatism, prin care conștientizezi că trebuie să completezi acele task-uri, iar chiar dacă nu este o schimbare semnificativă, pașii mici sunt cei care vor forma rutine pozitive în viața personală.

Conștientizează că poate dura mai mult decât te aștepți

Obiceiurile pozitive nu se produc într-un mod automat de pe o zi pe alta. Durează aproximativ 3 luni pentru a forma o rutină, chiar dacă aceasta este una pozitivă sau una negativă. Organismului nostru îi este destul de greu să se obișnuiască cu schimbări bruște, de aceea este nevoie de câteva luni pentru a ajunge la obiectivul mult dorit. După aceste 3 luni, aceste obiceiuri pozitive se vor mecaniza, iar noi le vom face subconștient, fără să mai încercăm să schimbăm ceva. În orice caz, fiecare persoană este diferită, iar de aceea trebuie ținut minte că ne dezvoltăm diferit, iar ceea ce unii pot face în 3 luni, unii probabil ajung la același rezultat abia după 4-5 luni. Totuși, acest lucru nu trebuie să ne demoralizeze, iar dacă ne dorim schimbări reprezentative, cu siguranță vom ajunge la rezultatul mult dorit, mai repede sau mai târziu.

Așadar, pașii mici, conștientizarea progresului și recompensarea sunt câteva dintre metodele pe care trebuie să le respecți pentru a renunța la obiceiuri negative. O carte celebră care este eficientă pentru acest subiect este Atomic Habits scrisă de către James Clear, iar în aceasta se observă mai multe situații, modalități și motive de ce este dificil să schimbăm ceva negativ din viața noastră.

Citește și despre gestionarea timpului și alegerea priorităților

Cover - Sursă foto: freepik.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *