Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Totul despre dieta Paleo

În ultima perioadă au intrat în atenția noastră o mulțime de diete alimentare care pretind că ajută la scăderea în greutate și la menținerea unui organism mai sănătos. Printre acestea se regăsește și dieta Paleo, cunoscută și sub denumirile „dieta Paleolitică”, „dieta omului de peșteră” sau „dieta preistorică”. Îți propun să aflăm mai multe despre această dietă și să vedem care sunt beneficiile și contraindicațiile acestei diete.

Ce este dieta Paleo?

Dieta Paleo presupune întoarcerea la stilul alimentar al strămoșilor noștri. Practic, acest stil de viață interzice alimentele procesate, precum și tot ceea ce nu era disponibil în acea perioadă istorică. Se presupune că un asemenea stil alimentar este orientat spre obținerea maximului potențial în ceea ce privește masa musculară dezvoltată prin alimentație și promite un conținut mic de grăsimi în organism. Ideea unei astfel de diete a apărut pentru prima dată în 1970, la propunerea unui medic gastroenterolog, însă aceasta a prins amploare cu adevărat abia după anii 90.

Care sunt beneficiile dietei Paleo?

Susținătorii acestei diete spun că regimul alimentar are beneficii în ceea ce privește îmbunătățirea calității somnului, îmbunătățirea aspectului pielii, stabilizarea glicemiei, reducerea alergiilor, creșterea nivelului de energie din timpul zilei, întărirea dinților și a părului și altele.

În dieta Paleo este permis consumul de fructe, legume, carne macră, pește, nuci și semințe sau grăsimi sănătoase, însă este interzis consumul de produse lactate, cereale, zahăr și mâncăruri procesate, leguminoase, alcool sau produse cu amidon. Se presupune că, datorită acestor schimbări alimentare, organismul uman este mai protejat împotriva cancerului, diabetului, a bolilor cardiovasculare și auto imunitare, dar și împotriva obezității.

Care sunt contra argumentele dietei Paleo?

Cel mai important contra argument al acestei diete este faptul că aceasta elimină din start alimentele (sănătoase) care nu erau accesibile oamenilor din perioada preistorică. Asta indică faptul că dieta Paleo nu aduce un echilibru nutrițional atât de adevărat precum spun susținătorii acesteia. De fapt, poate exista un deficit de calciu (din lipsa produselor lactate), lipsa unor fibre ușor digerabile precum cele din cereale, dar și vitamine și minerale într-o proporție mult mai mică. În al doilea rând, nutriționiștii oferă ca argument faptul că o astfel de dietă este prea restrictivă și prea puțin accesibilă în zilele noastre. Mai exact, este presupus că un om normal are acces la carnea macră și plantele întregi, indiferent de statutul său financiar și de locația sa.

Merită să adopți acest stil alimentar?

Dieta Paleo este mai degrabă un stil de viață decât un regim alimentar temporar, însă majoritatea nutriționiștilor susțin că aceasta nu este una recomandată pentru nevoile omului din zilele noastre și face ca organismul să fie lipsit de câteva alimente sănătoase, chiar dacă acestea sunt acum accesibile, pe alte principii decât cele logice. Mai mult, există ingrediente care nu sunt disponibile acum și care erau consumate de oamenii preistorici în epoca paleolitică.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *