Fibrele alimentare sunt extrem de importante pentru organismul uman. Acestea se găsesc majoritar în legume, fructe și cereale integrale, iar principalul lor scop în organism este să asigure funcționarea la un nivel optim al tranzitului intestinal. Pe lângă aceasta, fibrele mai ajută și la menținerea unei greutăți sănătoase și la prevenirea bolilor cardiace sau a diabetului. Iată câteva alimente care sunt bogate în fibre.
Mazăre
Sursă foto: Raluca Tudor
Unul dintre cele mai bogate alimente care conține fibre este mazărea. 150 grame de boabe de mazăre aduc un aport de 8.8 grame de fibră. Poți adăuga boabe de mazăre în multe preparate sănătoase, ba mai mult, te poți bucura de o supă cremă de mazăre uscată, întrucât aceasta își menține cantitatea de fibră și în acest caz.
Varză de Bruxelles
Sursă foto:Dave Bredeson
Varza de Bruxelles conține 4 g de fibră insolubilă, care este obținută dintr-o cantitate de doar 100 g. În plus, această cantitate de varză de Bruxelles aduce un aport de doar 200 calorii în organism, ceea ce face ca această legumă să fie o opțiune bună în cazul celor care vor să scadă în greutate. De asemenea, o substanță pe care o conține varza de Bruxelles este responsabilă pentru crearea unei bariere de protecție în stomac, prevenind dezvoltarea bacteriilor.
Broccoli
Sursă foto: Ildipapp
Aproximativ 150 g de broccoli dă un aport de peste 5 g de fibră, atunci când este gătit prin fierbere. Broccoli creează în organism un cocktail de vitamine și minerale în cantități semnificative, cum ar fi fierul, magneziul sau vitamina C.
Zmeură și mură
Sursă foto: Evgeny Karandaev
100 grame de zmeură îți aduce 8 grame de fibră, iar pe lângă asta, sunt o sursă bogată în antioxidanți. Astfel, zmeura trebuie consumată, atât vara când este în sezon, cât și iarna, datorită acestui beneficiu.
Avocado
Sursă foto: Msphotographic
Avocado, sau para aligator, este bogat în grăsimi mononesaturate, bune pentru sănătatea organismului tău. Acestea te pot ajuta să scazi riscul bolilor cardiovasculare și să reduci nivelul colesterolului. O jumătate dintr-un avocado îți oferă 6.7 g de fibre, motiv pentru care te simți sătul mai rapid atunci când îl consumi.
Pere
Sursă foto: Viorel Dudau
Perele sunt adevărate „bombe” nutritive, însă într-un sens bun. Atunci când le consumi cu tot cu coajă îți oferă o doză intensă de nutrienți din care fac parte și fibrele. Acestea din urmă se întâlnesc într-o cantitate aproximativă de 5 grame într-o pară de mărime medie.
Paste integrale
Sursă foto: Heike Rau
Din punct de vedere nutrițional, diferența dintre pastele tradiționale și cele integrale este una majoră, . Acestea din urmă conțin o cantitate mai mare de fibră decât cele din făină rafinată (albă) și sunt mai sănătoase pentru organism, doar că au o textură mai dificilă.
Porumb
Sursă foto: Photomailbox
Porumbul este o opțiune delicioasă pentru cei care au nevoie de fibre și antioxidanți. Un știulete de porumb conține aproximativ 2 grame de fibre și o grămadă de alți nutrienți.
Cereale integrale
Sursă foto: Shaiith
Ovăzul, grâul, hrișca sau orezul, toate aceste cereale, atunci când sunt consumate integrale, sunt bogate în fibră. Dacă acestea sunt rafinate, majoritatea conținutului de fibră dispare, acesta fiind concentrat în învelișul exterior și în germeni. Spre exemplu, fibrele din fulgii de ovăz sunt benefice pentru cei care vor să reducă nivelul colesterolului.
Migdale
Sursă foto: Phloenphoto
Migdalele, dar și celelalte nuci și alune, au un conținut bogat în fibre. Totodată, acestea conțin grăsimi sănătoase pentru organism, dar și cantități semnificative de proteine care să ofere senzația de sațietate. În acest fel, te poți baza pe câteva nuci și alune pentru o gustare în mijlocul zilei.