Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 Alimente bogate în fibre

Fibrele alimentare sunt extrem de importante pentru organismul uman. Acestea se găsesc majoritar în legume, fructe și cereale integrale, iar principalul lor scop în organism este să asigure funcționarea la un nivel optim al tranzitului intestinal. Pe lângă aceasta, fibrele mai ajută și la menținerea unei greutăți sănătoase și la prevenirea bolilor cardiace sau a diabetului. Iată câteva alimente care sunt bogate în fibre.

Mazăre

mazare

Sursă foto: Raluca Tudor

Unul dintre cele mai bogate alimente care conține fibre este mazărea. 150 grame de boabe de mazăre aduc un aport de 8.8 grame de fibră. Poți adăuga boabe de mazăre în multe preparate sănătoase, ba mai mult, te poți bucura de o supă cremă de mazăre uscată, întrucât aceasta își menține cantitatea de fibră și în acest caz.

Varză de Bruxelles

varza-de-bruxelle

Sursă foto:Dave Bredeson

Varza de Bruxelles conține 4 g de fibră insolubilă, care este obținută dintr-o cantitate de doar 100 g. În plus, această cantitate de varză de Bruxelles aduce un aport de doar 200 calorii în organism, ceea ce face ca această legumă să fie o opțiune bună în cazul celor care vor să scadă în greutate. De asemenea, o substanță pe care o conține varza de Bruxelles este responsabilă pentru crearea unei bariere de protecție în stomac, prevenind dezvoltarea bacteriilor.

Broccoli

broccoli-crud-buchetele

Sursă foto: Ildipapp

Aproximativ 150 g de broccoli dă un aport de peste 5 g de fibră, atunci când este gătit prin fierbere. Broccoli creează în organism un cocktail de vitamine și minerale în cantități semnificative, cum ar fi fierul, magneziul sau vitamina C.

Zmeură și mură

mure-si-zmeura

Sursă foto: Evgeny Karandaev

100 grame de zmeură îți aduce 8 grame de fibră, iar pe lângă asta, sunt o sursă bogată în antioxidanți. Astfel, zmeura trebuie consumată, atât vara când este în sezon, cât și iarna, datorită acestui beneficiu.

Avocado

fruct-de-avocado

Sursă foto: Msphotographic

Avocado, sau para aligator, este bogat în grăsimi mononesaturate, bune pentru sănătatea organismului tău. Acestea te pot ajuta să scazi riscul bolilor cardiovasculare și să reduci nivelul colesterolului. O jumătate dintr-un avocado îți oferă 6.7 g de fibre, motiv pentru care te simți sătul mai rapid atunci când îl consumi.

Pere

pere

Sursă foto: Viorel Dudau

Perele sunt adevărate „bombe” nutritive, însă într-un sens bun. Atunci când le consumi cu tot cu coajă îți oferă o doză intensă de nutrienți din care fac parte și fibrele. Acestea din urmă se întâlnesc într-o cantitate aproximativă de 5 grame într-o pară de mărime medie.

Paste integrale

paste-integrale

Sursă foto: Heike Rau

Din punct de vedere nutrițional, diferența dintre pastele tradiționale și cele integrale este una majoră, . Acestea din urmă conțin o cantitate mai mare de fibră decât cele din făină rafinată (albă) și sunt mai sănătoase pentru organism, doar că au o textură mai dificilă.

Porumb

porumb-dulce

Sursă foto: Photomailbox

Porumbul este o opțiune delicioasă pentru cei care au nevoie de fibre și antioxidanți. Un știulete de porumb conține aproximativ 2 grame de fibre și o grămadă de alți nutrienți.

Cereale integrale

cereale-integrale

Sursă foto: Shaiith

Ovăzul, grâul, hrișca sau orezul, toate aceste cereale, atunci când sunt consumate integrale, sunt bogate în fibră. Dacă acestea sunt rafinate, majoritatea conținutului de fibră dispare, acesta fiind concentrat în învelișul exterior și în germeni. Spre exemplu, fibrele din fulgii de ovăz sunt benefice pentru cei care vor să reducă nivelul colesterolului.

Migdale

migdale

Sursă foto: Phloenphoto

Migdalele, dar și celelalte nuci și alune, au un conținut bogat în fibre. Totodată, acestea conțin grăsimi sănătoase pentru organism, dar și cantități semnificative de proteine care să ofere senzația de sațietate. În acest fel, te poți baza pe câteva nuci și alune pentru o gustare în mijlocul zilei.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *