leguminoase
leguminoase

10 Alimente care nu expiră niciodată

Îți amintești experimentul acela cu burgerul de fast food care nu a mucegăit după câteva luni bune? Sau experimentul cu același fel de mâncare care nu ia foc? Ei bine azi vreau să îți împărtășesc câte ceva despre alimentele care nu expiră niciodată. Nu mă refer la acel burger, de data aceasta, ci la alimente sănătoase care, dacă sunt păstrate în condiții optime, nu se strică.

Mierea

Presupunând că știi deja că atunci când se cristalizează mierea nu înseamnă că se strică, e timpul să afli că aceasta nu se strică niciodată. Motivul pentru care acest îndulcitor natural nu are termen de valabilitate este faptul că are un conținut scăzut de umiditate, iar microorganismele nu pot supraviețui suficient de mult în aceasta, încât să o facă să se strice. De fapt, proprietățile antiseptice se numără printre beneficiile mierii de albine.

Orezul

Aproape toate varietățile de orez sunt fără termen de expirare atâta timp cât acesta rămâne uscat. Orezul brun nu se află însă pe listă, pentru că acesta are un conținut mai ridicat de ulei, ceea ce îl poate face să râncezească. Atât timp cât păstrezi orezul într-un spațiu uscat și într-un ambalaj ermetic, care să prevină intrarea diverselor insecte în acesta, el poate fi consumat oricând.

Leguminoasele uscate

Boabele de fasole, năut, linte sau orice alte leguminoase nu se strică, dacă acestea sunt uscate. Cu toate acestea, ele pot fi alterate dacă sunt contaminate de insecte. Chiar dacă nu se strică, cu cât sunt mai vechi, cu atât vor fierbe și se vor înmuia mai greu. Păstrează-le într-un ambalaj sigilat, într-un loc cât mai uscat.

Zahărul

La fel ca și mierea, zahărul alb are un conținut prea scăzut de apă pentru a permite dezvoltarea bacteriilor. Astfel, microorganismele care intră în contact cu acesta mor înainte să poată cauza probleme. Singura problemă care îți mai rămâne acum este să îl împiedici de la a se întări. Încearcă să îl ții acoperit, întotdeauna.

Băuturile Spirtoase

Orice tip de băutură alcoolică distilată nu permite dezvoltarea bacteriilor. Astfel, poți consuma o sticlă de whisky, tequila, vodcă sau orice altă băută spirtoasă pe care ai deschis-o acum 10 ani fără probleme, deși s-ar putea să observi că aroma sa s-a diminuat semnificativ. Pentru a preveni asta, după ce sticla a fost începută, păstreaz-o într-un loc uscat și nu o lăsa descoperită.

Siropul de arțar

Ok, aici e puțin mai complicat. Siropul de arțar nu se strică niciodată dacă este congelat. De asemenea, vorbim doar despre siropul pur de arțar, nu de cele contrafăcute. Păstrează deci puțin sirop de arțar în congelator și îl poți folosi ori de câte ori ai o urgență delicioasă de clătite.

Amidonul din porumb

Amidonul din porumb este încă un ingredient pe care nu trebuie să îl arunci dacă nu l-ai folosit o perioadă mai mare de timp. Dacă este păstrat într-un ambalaj ermetic și într-un loc uscat, acesta nu se strică.

Sarea

Datorită conținutului extrem de ridicat de sodiu, sarea nu este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, astfel că nu se strică niciodată. Totodată, aceasta nu își schimbă nici gustul, indiferent cât timp a fost păstrată în dulapul tău. Ca să o menții într-o stare ușor de utilizat, păstreaz-o într-un loc uscat și pe aceasta.

Oțetul distilat

Gândindu-ne la aciditatea oțetului și la faptul că acesta ajută la conservarea murăturilor, dar și la curățenie, nu ar trebui să ne mire faptul că acesta este un mediu ostil pentru bacterii. El nu permite dezvoltarea acestora. Practic, acest ingredient poate sta fără să se strice chiar și câteva mii de ani.

Extractul de vanilie

Extractul pur de vanilie este făcut din alcool, deci, asemeni acestuia, nu permite dezvoltarea bacteriilor. De aceea, este mai bine să investești într-o esență de vanilie de calitate, chiar dacă e mai scumpă, pentru că nu va trebui să o consumi neapărat într-un timp scurt.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.