Cel mai cunoscut aliment pentru conținutul bogat de calciu este laptele, însă ce se întâmplă atunci când ai intoleranță la lactoză și nu poți apela la produsele lactate pentru a-ți obține doza zilnică recomandată de calciu. Din fericire există și alte alimente bogate în calciu. Iată câteva dintre opțiunile la care poți să apelezi pentru a te asigura că nu te confrunți cu o deficiență de calciu.
Smochine
Sursă foto: © Derek Phillips
Smochinele sunt o sursă bună de antioxidanți și fibră, însă asta nu e tot. Proaspete sau atunci când sunt deshidratate, sunt și o sursă bună de calciu pentru organismul tău. Așa că nu te sfii să consumi smochine pentru a-ți lua porția de calciu.
Varza Kale
Sursă foto: © Jeff Wasserman
Vaza Kale abia începe să devină cunoscută la noi, însă se știe deja faptul că este un superaliment, bogat în vitamine și minerale. Partea bună e că printre acele minerale se găsește și calciu, din belșug chiar. Folosește varza kale în diferite rețete de smoothie, pentru a te bucura de beneficiile acesteia.
Migdale
Sursă foto: © Fotografieberlin
Migdalele sunt printre cele mai dens nutritive fructe. Aceste nuci sunt iubite de experții în nutriție tocmai pentru că aduc un aport foarte mare de vitamine și minerale, comparat cu dimensiunea pe care o au. Printre nutrienții aflați într-o concentrație destul de mare se numără calciu, potasiu, Vitamina E și fier. Ai grijă doar la dimensiunea porției, aceste fructe conțin și un număr mare de calorii.
Portocale
Sursă foto: © Konstantin Sutyagin
Portocalele sunt cel mai renumite pentru aportul de vitamina C pe care îl aduc în organism, însă acesta nu este singurul nutrient aflat în portocale în cantități semnificative. Printre nutrienții portocalelor se numără și calciul așa că poți servi liniștit o portocală ca gustare între mese.
Semințe de susan
Sursă foto: © Hlphoto
Dacă credeai că tot ceea ce fac semințele de susan e să decoreze diferite produse de panificație, te înșelai amarnic. Aceste semințe sunt utile în reducerea inflamațiilor, reglarea tensiunii arteriale sau ca o bună sursă de calciu. Așa că poți începe să te foloseşti de ele și în salate sau alte preparate.
Alge marine
Sursă foto: © Shawn Hempel
Algele sunt o bună metodă de a-ți alimenta corpul cu calciu, fibră și iod, ajutând astfel în buna funcționare a glandei tiroide. Împreună cu carnea de pește au un gust minunat, așa că nu te sfii de la acea porție de sushi sau de la orice alt preparat care conține foițe de alge.
Broccoli
Sursă foto: © Katrinshine
Îți spuneam că broccoli este supervedeta din lumea legumelor. Asta pentru că este extrem de sărac în calorii, însă bogat în minerale precum calciu. În plus, broccoli conține de 2 ori mai multă vitamina C decât o portocală. Ai face bine să nu îl mai eviți în farfurie.
Sardine
Sursă foto: © Kuhar
Dacă tot discutam ceva mai devreme despre alge, merită să menționăm și sardinele. Acești peștișori sunt delicioși și, pe deasupra, conțin o cantitate semnificativă de calciu. În plus, sunt o sursă bună de vitamina B12, una dintre elementele cheie ale sistemului nervos și a creierului.
Boabe de fasole albă
Sursă foto: © Photomailbox
Încetează să consideri boabele de fasole drept mâncarea săracilor. Fasolea este un aliment bogat în fibre, proteine, dar și minerale precum fier, potasiu sau calciu. În plus, amidonul din acestea, este un carbohidrat bun, care poate ajuta la sporirea metabolismului.
Tofu
Sursă foto: © Ukrphoto
Atunci când brânza pe care o mănânci nu e chiar brânză, ci un produs din soia, nu poți avea reacții neplăcute legate de intoleranța la lactate. Ce noroc că pe lângă faptul că e o sursă bună de proteine vegetale, brânza tofu e și o sursă bună de calciu.