Untul de arahide, atât de des consumat în filmele americane, dar și în viața de zi cu zi a oamenilor de peste ocean, are un binemeritat loc în categoria alimentelor bune de folosit pentru un mic dejun sănătos.
În comerț este destul de greu să găsim unt de arahide care să nu conțină mai multă sare și mai mult zahăr decât ar trebui în mod normal. Oricum dacă ne limităm la un consum de 2 lingurițe pe zi nu vom avea probleme.
Untul de arahide de calitate ar trebui să aibă ca ingredient principal, după cum ne sugerează și numele, arahidele, însă sunt extrem de multe cazuri în care vedem tot felul de substanțe artificiale care nu ar trebui să apară acolo. Iată și câteva dintre beneficiile consumului de unt de arahide:
Sursă de proteine
Precum nucile, fisticul sau alte produse din această gamă și arahidele sunt bogate în proteine, ceea ce înseamnă că și untul de arahide are această proprietate. Marele avantaj al pastei de arahide este acela că poate fi digerată mai ușor, ceea ce ajută la metabolizarea rapidă a proteinelor de către organismul nostru.
Bun pentru inimă
Dacă este consumat în cantități moderate, untul de arahide este foarte bun pentru inimă chiar dacă are destule grăsimi saturate.
Potasiu
Mulți dintre noi sunt atenți la cantitatea de zahăr și de sare ingerată. Și în acest caz cantitatea ridicată de potasiu din acest aliment ne poate fi de folos pentru a „lupta” împotriva efectelor nocive ale sării.
Grăsimi sănătoase
Raportul dintre grăsimile saturate și cele nesaturate este net favorabil celor din a doua categorie, ceea ce înseamnă că avem de a face cu o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase. Acest lucru se întâmplă și în cazul uleiului de măsline extravirgin sau a fructului de avocado.
Energie
Datorită consumului ridicat de proteine și de grăsimi sănătoase vom avea parte de „avalanșă” de energie care ne va cuprinde în fiecare dimineață.
Fibre și control al greutății
Două lingurițe de unt de arahide vor conține 2 grame de fibre care sunt foarte importante pentru buna funcționare a organismului uman.
Fibrele și proteinele prelungesc senzația de sațietate pe care o simțim după masă, astfel că vom mânca mai rar și nu vom suplimenta această nevoie cu snacks-uri sau alte alimente nocive.
Vitamine
Am stabilit deja că produsul conține proteine, grăsimi nesaturate, potasiu însă mai trebuie să adăugăm și antioxidanți, magneziu, vitamina E, vitamina B6, zinc.
Untul de arahide poate fi o opțiune foarte bună pentru un mic dejun sănătos, mai ales dacă ne dorim un surplus de energie încă de dimineață. Doar două lingurițe pe zi, pot aduce multe lucruri bune pentru noi.
Tu consumi unt de arahide la micul dejun?