Sfecla roșie a fost cultivată încă din antichitate, însă în acele timpuri se consumau frunzele plantei, nu rădăcina. Sfecla este una dintre cele mai dulci legume, motiv pentru care majoritatea zahărului din ziua de azi, are ca materie primă sfecla de zahăr (de culoare albă). Dacă nu consumai până acum sfeclă, iată de ce ar fi bine să începi să introduci această legumă în dieta ta.
Nutriție
Sfecla roșie conține o multitudine de nutrienți și vitamine precum beta caroten, acid folic, fier, fosfor, magneziu, potasiu și vitaminele A, B și C. Culoarea intensă roșiatică stă ca mărturie pentru toți acești nutrienți pe care îi conține. Datorită lor, sfecla ajută la întărirea sistemului imunitar, mușchilor, iar magneziul face ca oasele, ficatul, rinichii și pancreasul să funcționeze optim. Mai mult, vitamina B ajută în mod special femeile însărcinate, întrucât ajută la diminuarea riscului de a dezvolta defecte de naștere, în timp ce fierul ajută la refacerea corpului mamei.
Calități curative
Pe lângă nutrienții pe care îi aduce în corp, sfecla roșie ajută și la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de piele, de plămâni sau cel de colon. Mai mult, consumând sfeclă vei preveni cataractele sau problemele respiratorii. Totodată, flavonoizii și vitamina C din sfecla roșie ajută la întărirea structurii vaselor capilare, ceea ce înseamnă că vasele superficiale de sânge din corpul tău nu se for mai rupe la fel de ușor, iar tu nu te vei învineți la fel de repede.
Afrodiziac
În antichitate sfecla roșie era consumată ca afrodiziac. Asta este confirmat de știință prin faptul că sfecla roșie conține un număr mare de bor mineral, care în organism ajută la creșterea nivelului de hormoni sexuali.
Sportul și sfecla
Datorită conținutului mare de carbohidrați, sfecla este un energizant natural pentru sportivi, ajutând corpul să aibă energie pentru activitate fizică pe o perioadă mai îndelungată. Partea bună este că deși este plină de carbohidrați, sfecla nu aduce cu ea efectele negative ale altor alimente bogate în carbohidrați.
Sfecla este o minunăție a naturii. 100 de g de sfeclă îți aduc în corp 11 procente de fibră, 3% proteine, 3% carbohidrați și doar 2% calorii. Poți consuma sfecla în salate, în diferite feluri de mâncare sau o poți folosi ca și colorant, îndulcitor și aliment nutrițional în smoothie-uri.