logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Goji: Beneficii și efecte secundare

V-ați întrebat vreodată care sunt beneficiile aduse sănătății de fructele și de sucul de goji? Unii nutriționiști afirmă că fructul de goji poate fi o adevărată „fântână a tinereții”.

Dar oare aceste fructe sunt chiar atât de bune? Gojiile uscate au și efecte secundare? Iată câteva răspunsuri la aceste întrebări.

Ce este goji?

Goji, cunoscută și sub denumirea de „cătină de garduri”, este un fruct de culoare portocaliu-roșiatic care provine de la un arbust lemnos, originar din China. În Asia, fructele de goji sunt mâncate de sute de ani, deoarece există credința că  oferă o viață mai lungă.

De-a lungul timpului, oamenii au început să folosească aceste boabe în încercarea de a-și trata diverse probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, tensiunea arterială, febra și problemele de vedere (care apar în mod normal la vârste înaintate). Boabele de goji pot fi mâncate crude, pot fi gătite sau pot fi uscate, precum stafidele. De asemenea, acestea pot fi folosite la ceaiuri, sucuri, vinuri sau medicamente.

Care sunt beneficiile fructelor goji?

Culorile roșu-albăstrii întâlnite la fructele de goji, afine, căpșuni și cireșe sunt antioxidanți naturali, care protejează organismul. În plus, fructele de goji conțin un tip complex de amidon, care îmbunătățește imunitatea și poate reduce oboseala cauzată de locuitul la altitudini ridicate.

Antioxidanții temperează puterea distructivă a radicalilor liberi, substanțe ce apar în mod natural în interiorul organismului nostru și care, dacă sunt produse în exces, accelerează degenerarea celulară. Cercetătorii chinezi au demonstrat că o doză standard de extract de goji, administrată pe o perioadă de o lună, a ajutat la îmbunătățirea nivelului de antioxidanți produși de ficat și a redus cu până la 10% daunele provocate de oxidanții din sânge. Deși aceste teste par promițătoare, ar trebui menționat că extractul de goji a fost purificat pentru a conține o doză cât mai mare de ingredient activ, ceea ce pentru noi, cumpărătorii din supermarket-uri sau din magazine naturiste, acest extract nu este atât de accesibil.

Fructele de goji au și compuși bogați în vitamina A, care au, de asemenea, efecte benefice asupra sănătății. Vitamina A și derivatele acesteia protejează organismul împotriva bolilor de piele, ajută la menținerea acurateții vizuale și sunt benefice pentru sistemul imunitar.

Unele cercetări sugerează că extractul din fructele de goji poate îmbunătății starea de spirit și poate proteja împotriva bolilor asociate vârstei înaintate, cum ar fi Alzheimer, dar nu există un încă un studiu concret care să întărească aceste afirmații.

Per total, goji sunt o sursă bogată de antioxidanți, iar cercetările preliminarii prezintă anumite beneficii ale fructelor, atunci când sunt consumate în forma standard.

Goji au și efecte secundare?

Fructele de goji ar putea să interacționeze cu alte medicamente administrate. În general este contraindicat să consumați goji împreună cu medicamentele pentru subțierea sângelui, medicamentele pentru diabet sau cele pentru tensiune. Dacă vă aflați într-una dintre aceste situații, este recomandat să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte să începeți orice tratament bazat pe goji.

Altfel, nu există nici un fel de statistici negative cu privire la consumul de goji.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *