Despre călugării shaolin se știe că au o forță care uimește (sunt capabili să își susțină toată greutatea corpului într-un deget, să spargă diferite materiale dure cu fruntea sau cu latul palmei).
Toți cei care au văzut ce sunt capabili să facă aceștia, s-au întrebat cum reușesc acele performanțe imposibile pentru “muritorii” de rând? Pe lângă exercițiile fizice și disciplina draconică, un rol foarte important îl are și dieta. Călugării shaolin au un regim alimentar modest, vegetarian. Poate nu ar fi rău să luăm exemplu dieta lor și să vedem ce efecte are asupra organismului. Dacă nu suntem convinși că ne ajută în vreun fel, atunci putem reveni oricând la obiceiurile noastre alimentare.
Așadar, iată cum arată micul dejun al călugărilor shaolin, potrivit unui secret dezvăluit de un lider al acestora: în fiecare dimineață, călugării shaolin mănâncă o supă numită “Supa celor opt comori”. Aceasta conține opt tipuri diferite de fasole, cereale și nuci: fasole roșie, semințe de pin, nuci, alune, orez, păducel, smochine roșii chinezești și mei. Aceste ingrediente sunt fierte în apă și iau forma unui terci cu o cantitate mare de substanțe nutritive.
Să vedem de ce sunt foarte bune pentru organism cele opt alimente din micul dejun al călugărilor shaolin:
1. Fasolea roșie este o sursă naturală de fibre și proteine, înlocuiește cu succes carnea, are vitamine, minerale, are indice glicemic scăzut, reduce riscul de cancer la colon, de boală Alzheimer și lista beneficiilor ar putea continua.
2. Semințele de pin sunt incluse în categoria super-alimentelor, au o cantitate mare de grăsimi benefice pentru organism, vitamine, minerale, substanțe nutritive, contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular.
3. Nucile sunt și ele un aliment medicament, la fel ca semințele de pin. Luptă împotriva apariției cancerului, au o cantitate mare de minerale și vitamine, ajută pentru menținerea tinereței pielii, îmbunătățesc memoria și sunt excelente pentru reducerea stresului.
4. Toate varietățile de alune sunt adevărate „bombe” de minerale, vitamine și grăsimi benefice pentru organism. Ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a reducerii colesterolului rău. Sunt foarte bune pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și pentru stimularea sistemului imunitar.
5. Orezul este foarte hrănitor deoarece conține o cantitate mare de carbohidrați, nu are grăsimi, ajută la prevenirea unor boli grave de inimă, nu îngrașă și menține tinerețea organismului datorită antioxidanților.
6. Păducelul este o plantă medicinală. Se folosesc florile, frunzele, ramurile și fructele. Conțin vitamine, minerale, acizi și uleiuri esențiale. Acesta este recomandat pentru boli precum angina pectorală, hipertensiunea arterială, insomniile, oboseala cronică etc.
7. Smochinele roșii chinezești conțin minerale, vitamine, dar unul dintre cele mai important elemente este ficina, care ajută la digestie. Sunt benefice și pentru tratarea unor afecțiuni respiratorii și a constipației. Au proprietăți antidiabetice și previn cancerul, datorită conținutului de antioxidanți.
8. Meiul este considerat un super-aliment, reduce riscul de diabet, previne apariția bolilor cardiovasculare, diabetului, rezistenței la insulină, obezității.