Quiche-ul este un preparat care se consumă în mod normal la micul dejun, dar sunt și țări în care acesta este servit ca și gustare sau fel principal atât la masa de prânz cât și la cină.
Chiar dacă este o rețetă franțuzească, quiche-ul provine din regatul medieval Lothringen din Germania pe care francezii l-au denumit mai târziu Lorraine. La rețeta de bază se folosea aluat de pâine care era copt înainte de a fi adăugate celelalte ingrediente, iar apoi s-a trecut la folosirea aluatului franțuzesc, sfărâmicios. Umplutura consta într-un amestec de ouă, smântână și bacon crocant, iar apoi a fost adăugată și brânza franțuzească.
Astăzi, combinațiile sunt nenumărate, iar rețeta conține și alte ingrediente, precum: ceapă, broccoli, spanac, ciuperci, roșii sau fructe de mare. Noi vă propunem o rețetă foarte simplă și gustoasă pe bază de spanac.
Pentru aluat este nevoie de:
- 300 g de făină;
- 100 g unt rece (dat pe răzătoarea mare);
- 1 ou;
- 2 linguri de lapte rece;
- sare după gust.
Mod de preparare:
Toate ingredientele, în afară de laptele rece, se pun într-un bol încăpător și se frământă până se obțin niște firimituri de aluat. Se adaugă apoi laptele și se frământă din nou până se omogenizează complet toate ingredientele. În timp ce pregătim umplutura, aluatul se lasă pentru câteva minute la rece în frigider.
Ingrediente pentru umplutură:
- 380 g spanac gata mărunțit (congelat sau proaspăt);
- 1 ceapă mare tocată mărunt;
- 200 g cașcaval (poate fi și cașcaval afumat);
- 150 g brânză de vaci;
- 6 ouă;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- sare și piper după gust.
Mod de preparare:
În cazul în care folosiți spanac congelat, acesta se va pune la decongelat cu câteva ore înainte de a vă apuca de lucru, iar dacă este proaspăt acesta se dă un clocot în apă cu puțină sare, se pune la scurs apoi se toacă.
După ce ne asigurăm că avem spanacul pregătit, trecem la pasul următor. Punem o tigaie la încins, în care am adăugat uleiul de măsline și călim ceapa aproximativ 3 minute. După ce capătă o culoare aurie, adăugăm spanacul bine scurs și mai amestecăm vreo 3 minute, oprim focul și lăsăm tigaia la o parte.
Separat, într-un bol mare batem bine ouăle după care adăugăm și brânza, cașcavalul, amestecul din tigaie și condimentăm după gust.
Acum, ne întoarcem la aluatul din frigider, îl întindem cu un sucitor și îl așezăm cu grijă într-o tavă de tartă. Dacă doriți, puteți păstra o bucățică de aluat pentru a crea niște fâșii cu care să acoperiți umplutura. Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 1800 C, aproximativ 10 minute.
După 10 minute, scoatem tava din cuptor, adăugăm umplutura și o punem la copt pentru încă 30 de minute, până când vedem că începe să se rumenească.
Quiche-ul se consumă rece sau călduț, deci poare fi pregătit cu o zi înainte și savurat cu poftă la micul dejun.