Atunci când ne gândim la murături, primul lucru care ne vine în minte sunt castraveții murați. Și urmează apoi gogonelele pentru că ani la rând, în perioada comunismului, românii au pus la murat castraveți, gogonele, varză și pe alocuri gogoșari. Acum lucrurile s-au schimbat. Aproape orice legumă și fruct poate fi murat, se pot face și asocieri care la prima vedere par ciudate, dar rezultatul final este un gust deosebit.
Printre legumele care nu sunt atât de apreciate pe cât ar trebui și nici nu sunt puse la murat pentru iarnă se află sfecla elvețiană, cunoscută și sub numele de mangold. Este apreciată atât pentru frunzele sale, care sunt foarte des folosite în salate în zona mediterană, cât și pentru tulpină. Poate fi consumată atât crudă cât și murată. Dacă doriți să preparați sfeclă elvețiană murată aveți nevoie, bineînțeles, de frunze/tulpini, depinde ce doriți să folosiți, oțet, apă, zahăr sau miere. Pentru a obține compoziția care se toarnă peste sfeclă utilizați la o cană de oțet două căni de apă și 3 linguri de zahăr/miere. Într-un borcan de 800 de grame așezați frunzele/tulpinile tăiate în așa fel încât să se așeze în borcan, turnați compoziția obținută anterior și apoi păstrați borcanul la rece.
Sfecla elvețiană murată își păstrează mare parte din proprietățile sale nutritive. Este bogată în vitamine, precum A, C, E și K. Dacă aveți deficit de calciu și fier, este recomandată sfecla elvețiană. De asemenea, această legumă are în compoziția sa mult potasiu și fosfor. Potasiul este benefic pentru hipertensivi deoarece ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Este și o sursă bogată de antioxidanți, la fel ca toate legumele și fructele colorate. Cu cât culoarea lor este mai puternică cu atât conțin mai mulți antioxidanți.
Sfecla elvețiană este foarte bună pentru persoanele care suferă de diabet. Studiile au dovedit faptul că această legumă are capacitatea să ajute la reglarea glicemiei. Mai mult, ajută la regenerarea celulelor din pancreas, ceea ce este o speranță pentru reducerea dozei de insulină în cazul diabeticilor insulino-dependenți.
Este benefică și pentru cei care sunt la cură de slăbire datorită conținutului redus de calorii.