Aproape la fiecare discuție despre nutriție și sănătate auzim despre antioxidanți. Câte informații ai însă despre ce sunt aceștia, unde se găsesc și la ce ajută? În acest articol te ajut să răspunzi la aceste întrebări.
Ce sunt antioxidanții și radicalii liberi?
Antioxidanții sunt molecule care inhibă oxidarea altor molecule. Mai exact, aceștia opresc acțiunea nocivă a radicalilor liberi (substanțe care împiedică buna funcționare a celulelor organismului). Sunt ca prima linie de apărare a corpului, nu sunt doar particule care pot dona electroni care să combată efectele radicalilor liberi, ci și să repare celule afectate de acești radicali. Cele mai comune substanțe care conțin antioxidanți sunt Vitaminele A, C și E, Betacarotenul și Licopenul.
O banană expusă la aer va dezvolta pete maronii în câteva zile, un măr, în câteva ore. Așa se întâmplă și în interiorul celulelor din organism. Un atom pierde electroni în timpul procesului de oxidare și îi fură de la alți atomi „sănătoși”. Asta face ca atomul „sănătos” să devină la rândul său un radical liber, pentru că nu mai are numărul necesar de electroni. Problema vine atunci când aceste celule care devin radicali liberi conțin informații ADN. Radicalii liberi pot duce în timp la modificări ale ADN-ului, putând chiar să dezvolte celule canceroase.
Radicalii liberi sunt produși atât în mod natural prin exerciții fizice și conversia alimentelor în energie pentru corp, dar și artifical datorită poluării și consumului vicios (fumatul, alcoolul etc.). Asta înseamnă ca radicalii liberi nu sunt elemente complet negative pentru organism, însă, ca în multe cazuri, prea mult duce spre pericol.
Unde se găsesc antioxidanții?
Majoritatea fructelor și legumelor conțin antioxidanți. La fel și plantele marine (alge), dar și speciile de pește care consumă plante marine.
Compușii antioxidanți se pot fabrica și sintetic în zilele noastre, și se găsesc pe piață sub forma suplimentelor alimentare.
Iată câteva vitamine cu antioxidanți și alimentele în care se găsesc:
Vitamina A: pepene, broccoli, morcov, caise;
Vitamina C: citrice, roșii, legume cu frunze comestibile (salată, varză), căpșuni;
Vitamina E: nuci, cereale integrale, ulei vegetal, majoritatea legumelor.
Deși cercetările nu au rezultate concrete despre cum ne ajută antioxidanții să luptăm împotriva bolilor, este bine să avem o dietă bogată în legume, fructe și cereale. Aceste alimente oferă, pe lângă antioxidanți, elemente nutritive vitale pentru organism.