Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Pierderea sau rărirea părului este destul de frecventă printre femei, iar motivele pot varia de la un simplu deficit de vitamine până la o problemă de sănătate. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului.

1. Stresul fizic

Orice traumă fizică, fie că e vorba de un accident de mașină, o operație sau o simplă răceală poate declanșa pierderea părului. Acesta are un ciclu de viață stabilit, dacă se produce un eveniment stresant el tinde să avanseze în faza de cădere. Vestea bună e că părul începe să crească din nou după ce vă vindecați.

2. Sarcina

Sarcina este tot un tip de stres fizic, care provoacă pierderea părului, la care se adaugă și motivele hormonale. Căderea părului este mai frecventă după naștere, acesta fiind un episod destul de traumatic pentru majoritatea femeilor. Dacă aveți această problemă încercați să nu vă mai stresați, părul o să crească din nou în câteva luni.

3. Prea multă vitamina A

Dacă obișuniți să luați suplimente alimentare, aveți grijă la cantitatea de vitamina A, pe lângă faptul că este o vitamină liposolubilă, care se acumulează în timp dacă este un exces, poate produce căderea părului. Dacă observați acest lucru, este suficient să întrerupeți administrarea ei și părul o să crească normal.

4. Lipsa de proteine în alimentație

Dacă organismul tău nu primește suficiente proteine din dietă timp îndelungat, acest lucru poate duce la căderea părului. Ce trebuie să faci e să adaugi mai multe surse de proteine sănătoase: carne albă slabă, produse lactate, nuci, semințe, ouă și leguminoase.

5. Cauze hormonale

La fel cum sarcina poate produce căderea părului datorită modificărilor hormonale, la fel de ușor pot să producă și anticoncepționalele sau menopauza. Dacă suferiți de această problemă cel mai bine e să vă adresași medicului care v-a prescris anticoncepționalele și să găsiți alte alternative.

6. Stresul emoțional

Deși mai puțin frecventă această cauză în comparație cu stresul fizic, se poate întâmpla. Orice perioadă stresantă, precum moartea unei persoane apropiate, divorț sau certuri frecvente, sau chiar un stres crescut la muncă, crește riscul de pierdere a părului. Încercați să faceți mai multe exerciții de relaxare și să mergeți la câteva ședințe de masaj sau chiar să vorbiți cu un psiholog dacă problemele se agravează.

7. Deficitul de fier

Aproximativ 1 din 10 de femei suferă de deficit de fier. Aceasta este o cauză comună a căderii părului ce poate să fie ușor tratată prin administrarea unui supliment cu fier. Normal, înainte trebuie să identificați dacă chiar există un deficit prin câteva analize simple ce determină acest lucru, și să luați un supliment recomandat de specialist.

8. Hipotiroidismul

Acesta constă în o hipoproducție de hormoni tiroidieni ce contribuie și la căderea părului. Dacă aveți predispoziție în familie, sau aveți și alte simptome, precum încetinirea metabolismului, cu acumularea de kilograme în plus, senzație de frig și scăderea nivelelor de energie, trebuie să vă prezentați la medic, iar acesta o să vă facă teste specifice pentru a determina cu exactitate.

9. Deficitul de vitamine B

Deși destul de rar, acesta poate să fie o cauză ușor de corectat a căderii părului. Trebuie să aveți doar grijă la dieta zilnică: să adăugați mai multe cereale integrale, legume cu frunze verzi, carne, ficat și pește, lactate, nuci și drojdie.

10. Scădere bruscă în greutate

Acest lucru este, de asemenea, privit ca o traumă fizică de către organismul nostru sau se poate întâmpla dacă reducem alimente importante din dietă și astfel apare un deficit de vitamine sau minerale precizat mai sus. Mai mult de atât, pierderea părului împreună cu un deficit de greutate poate să fie un semn de tulburări ale comportamentului alimentar, precum anorexie sau bulimie.

Dacă doriți să scădeți în greutate, cel mai bine e să vă adresați unui specialist/nutriționist-dietetician. Acesta o să se asigure că nu o să fie o scădere prea bruscă și nu o să aveți deficite alimentare.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Ioana Răducu

Ioana Răducu

Nutriționist-Dietetician licențiat, cu experiență în consultanță nutrițională individuală și de grup. Absoleventă a specializării de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în prezent studentă în anul 2 în cadrul aceleiași universități, la masterul Nutriția și Calitatea Vieții. Îi place să scrie despre nutriție și nu doar, cu intenția aceea a pornit și un blog personal încă din facultate. Îi place să fie tot timpul informată și să transmită mai departe/probabil că și vorbește mult de obicei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *