logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Când e bine să îți schimbi cosmeticele?

Când este ultima dată când ți-ai făcut curățenie în sertarul cu cosmetice? Acum o lună? Acum jumătate de an? Mai mult? Atunci e timpul să arunci o privire în sertar și să înlocuiești produsele cosmetice expirate. Dacă sunt folosite prea mult timp acestea acumulează bacterii cauzatoare de infecții și pot provoca alergii sau iritații ale pielii. În funcție de produs, termenul de valabilitate diferă, însă pentru a te asigura, verifică ambalajul produsului și caută simbolul cu un număr și litera M într-o cutiuță deschisă. Cutiuța semnifică deschiderea produsului, iar numărul și litera M reprezintă numărul de luni de valabilitate după deschiderea produsului.

simbol-expirare_36728072

Sursa foto: © Blankstock

În mare există praguri pentru fiecare tip de produs de machiaj ce nu trebuie depășite. Astfel, în 3 luni de la deschidere este bine să înlocuiești rimelul și măștile de față (unele). De asemenea, asta este perioada de timp indicată și la schimbarea unor instrumente precum buretele de baie sau pila de unghii din carton.

Între 6 luni și 1 an de la deschidere este indicată înlocuirea produselor precum fondul de ten, anticearcănul, cremele de față și tușul de ochi. Este important de ținut minte că dacă aceste produse vin într-un borcănel sau fără pompiță vor trebui schimbate mai repede decât dacă sunt într-un tub sau au o pompiță dozatoare (caz în care sunt mai igienic de folosit pentru că nu permit pătrunderea bacteriilor în produs).

Lip gloss-ul sau fardurile cremă pentru ochi se află printre produsele care au un termen de valabilitate de 1 an sau 1 an și jumătate de la deschidere. Tot în această categorie intră și loțiunile pentru protecție solară sau gelurile de duș.

Dacă deții de mai bine de 2 ani rujuri, creioane de ochi sau de buze ce pot fi ascuțite, pudră compactă, fard de pleoape sau ojă, e timpul să le înlocuiești. Acestea au ca termen de valabilitate 24 de luni de la deschidere.

Cele mai longevive produse cosmetice și de îngrijire sunt valabile 3 ani de la deschidere și sunt loțiunile de corp, șampoanele, parfumurile și fixativele.

Indiferent de data deschiderii produsului cosmetic, dacă observați o schimbare în textura, mirosul sau comportamentul produsului folosit, este indicat să îl înlocuiți cu unul nou.

Citește și Știința din spatele fericirii

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *