Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
alaptare
alaptare

Mituri legate de alăptare

Majoritatea mamelor își doresc să ofere copiilor tot ceea ce este mai bun și știu că laptele matern este cel mai eficient aliment când vine vorba despre alimentația acestora. De altfel, alăptarea la sân este unul dintre cele mai bune lucruri ce pot fi făcute pentru o dezvoltare armonioasă a copilului.  Nimeni nu spune că este simplu să alăptezi. Vei avea nevoie de câteva săptămâni să înveți și în toată această perioadă este posibil să întâmpini dificultăți.

Dacă în trecut tinerele mame nu prea aveau acces la informație, azi lucrurile s-au schimbat

Poate că până mai „ieri” lipsa posibilităților de a te informa corect te putea scuza în situația în care te lăsai ghidată de sfaturile bunicii bazate pe mituri și credințe – bine intenționate, de altfel, dar nefundamentate de știința medicală. Azi, nu ai nicio scuză dacă iei de bun tot ceea ce ți se spune. Informația medicală abundă și poți face diferența între ceea ce este adevărat și ceea ce este fals în procesul alăptării.

Miturile sunt depășite. Este evident că susțin povești contrazise coerent și concret de numeroase studii medicale. Îți rămâne să înveți să le eviți sau să le elimini din viața copilului tău.

Cele mai uzitate 3 mituri legate de alăptare

  1. Nu am suficient lapte pentru copil

Una dintre cele mai mari temeri ale mamei care alăptează. Te confrunți cu ea? Ia în calcul că alăptând la sân nu poți să știi cât lapte consumă copilul la o masă – doar cu biberonul poți ține cont de măsurători exacte.

În primele zile ce urmează nașterii produci într-o cantitate mică doar colostru, o substanță de culoare gălbuie. Colostrul conține grăsimi, proteine și anticorpi, ceea ce înseamnă că sugarul este protejat de infecții și are sistemul imunitar activ. În această perioadă sistemul digestiv al copilului începe să lucreze și nu îi sunt necesare cantități mari de alimente. Pe de altă parte, colostrul conține de două ori mai multe calorii decât laptele, de aceea, cantitatea mică secretată este suficientă pentru hrănirea sa în primele zile de viață. Așadar, în primele zile de după naștere, laptele nu curge în valuri și nu are sens să îți faci probleme că nu ar fi suficient.

Apoi, în primele luni de viață vei merge periodic cu copilul la medicul pediatru și printre altele, acesta îl va cântări în mod regulat. Dezvoltarea normală a copilului îți va contrazice în mod cert temerea.

Refuză să urmezi sfaturile care susțin că ar fi potrivit ca pe lângă alăptarea la sân să introduci și formule. Este firesc ca în situațiile în care din alimentația copilului sugar fac parte și formulele, acesta să consume o cantitate mai mică de lapte la sân. Doar că așa, într-adevăr, în timp, vei produce mai puțin lapte.

  1. Laptele meu nu este bun

Înainte de a crede cu tărie că nu ai lapte bun, ia în calcul că există o singură excepție în care compoziția laptelui matern poate fi diferită de la o mamă la alta: o problemă medicală. Acest lucru este valabil, mai ales, în cazul mamelor care nu se pot bucura de un regim alimentar echilibrat.

Compoziția laptelui matern variază în funcție de stadiul de dezvoltare al copilului. Pe de altă parte, chiar și în timpul unei sesiuni de alăptat se schimbă compoziția laptelui. De exemplu, laptele pe care copilul îl primește la începutul suptului este mai ușor, acesta potolește setea sugarului. Laptele pe care îl primește în următoarele câteva minute este cel care conține mai multă grăsime și are o valoare nutritivă mare.

Bineînțeles că există mame care nu pot sau nu își doresc să alăpteze. Dar dacă poți și intenționezi să alăptezi nu trebuie să îți faci griji legate de calitatea laptelui. Este excelentă!

  1. Laptele meu este apos, trebuie să opresc alăptarea

Foarte adevărat, laptele matern este uneori apos, doar că acest lucru este normal. După cum s-a menționat anterior, la începutul unei sesiuni de alăptare laptele este mai apos, conținând mai multă apă și zahăr și mai puțină grăsime. De-abia după câteva minute copilul va primi lapte bogat în grăsime.

Ai face o greșeală să compari culoarea laptelui tău cu aceea pe care o are formula, deoarece acestea sunt foarte diferite. Laptele matern este mai clar și mai apos decât formula – acesta este aspectul său natural.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *