Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Am vorbit deja despre câteva tratamente alternative pentru acnee în prima parte a articolului. Acum este momentul să continuăm discuția cu alte tratamente utile.

Prebioticele și probioticele

Prebioticele și probioticele sunt microorganisme care apar în mod normal în organism și sunt prezente în alimentele ce le consumăm, precum cereale integrale și iaurt.

Cu toate că acestea sunt de un real ajutor consumate ca atare, ajutând la o bună digestie și refacerea florei intestinale bune, nu s-a demonstrat niciun beneficiu în ceea ce privește aplicarea lor la nivel local. Oricum, cu siguranță acest lucru nu o să înrăutățească situația, dacă doriți să încercați, poate o să vă ajute. Dar să nu fiți dezamăgite dacă nu o să aibă rezultatul dorit.

Acizii grași

Acizii grași sunt un subiect destul de interesant, fie că sunt consumați din alimente sau suplimente. Totuși, nu se știe dacă aceștia au un efect negativ sau pozitiv asupra tenului, mai sunt necesare studii în acest domeniu.

Acizii grași precum, acidul lauric, oleic și palmitic pot avea un efect antibacterian asupra Propionibacterium acnes, bacteria răspunzătoare de producerea acneei, dar aceste produse trebuie formulate cu grijă și păstrate corespunzător pentru a nu se descompune.

Sulful

Acesta poate avea unele acțiuni ca un dezinfectant asupra erupțiilor acneice. Cu toate acestea, riscul este puțin crescut, în comparație cu beneficiile, fiind și un ingredient puternic iritant. De preferat este să se ia în considerare prima dată și alte ingrediente cu aceasta activitate ți să fie lăsat sulful ca ultimă opțiune.

Dieta

Dieta poate avea un efect pozitiv sau negativ asupra acneei. Reacții la produsele alimentare, precum cel mai frecvent la produsele lactate, asupra cărora există studii convingătoare. În mare parte această reacție este datorită hormonilor prezenți. De asemenea, aportului de zahăr și produse cu un conținut crescut de zahăr în exces pot avea diferite grade de influență, în funcție de individ.

Odată identificate aceste produse, și excluse din dieta zilnică, pot produce o îmbunătățire considerabilă. Ce trebuie să faceți e să experimentați asta pe pielea voastră. Excludeți cel puțin 2 săptămâni pentru a putea vedea efectele sau apelați la un specialist.

De asemenea, dieta poate avea efecte benefice, prin ingredientele cu acțiune anti-inflamatorie, precum antioxidanții și acizii grași esențiali. Acizii grași esențiali îi găsiți în pește, nuci și semințe, dar nu evitați nici uleiurile din semințe presate la rece, precum cel de in, dovleac sau măsline. Cerealele integrale, fructele și legumele proaspete și alte alimente sănătoase pot de asemenea să ajute în combaterea acneei.

Cu siguranță dorința și perseverența sunt elementele cheie în ceea ce privește tratamentul, dar dacă simțiți că situația a scăpat de sub control și chiar nimic nu are efect, cel mai sigur e să mergeți pe mâna unui dermatolog pentru a identifica și trata cauza.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Ioana Răducu

Ioana Răducu

Nutriționist-Dietetician licențiat, cu experiență în consultanță nutrițională individuală și de grup. Absoleventă a specializării de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în prezent studentă în anul 2 în cadrul aceleiași universități, la masterul Nutriția și Calitatea Vieții. Îi place să scrie despre nutriție și nu doar, cu intenția aceea a pornit și un blog personal încă din facultate. Îi place să fie tot timpul informată și să transmită mai departe/probabil că și vorbește mult de obicei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *