Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Trenduri tehnologice pentru 2016

Anul 2016 se anunţă a fi unul suficient de inovativ încât să ne marcheze dezvoltarea tehnologică viitoare. Din ce în ce mai bine implementată, industria produselor menite a ne îmbunătăţi calitatea vieţii se menţine pe un trend ascendent şi matur, devenind atât de populară, încât este greu să ne imaginăm cum am putea trăi fără ea.

Iată doar câteva dintre trendurile tehnologice plănuite pentru anul acesta, pe care abia le aşteptăm şi care vor fi adoptate în mainstream în cel mai scurt timp.

Toate device-urile şi obiectele fizice conectate în reţea

progrese-tehnologiceSursa foto: Everythingpossible

IoT (Internet of Things) este un nou trend adoptat de către un număr din ce în ce mai mare de producători de electronice. Folosind senzori, software-uri speciale şi reţelele clasice de internet, se poate crea o reţea de obiecte fizice interconectate, precum maşini, clădiri, device-uri etc.

Acestea vor putea fi controlate de la distanţă, folosind un singur device, precum smartphone-ul tău. Această nouă tehnologie este o nişă a unui domeniu mult mai larg, numit sisteme cyber-fizice, care interconectează transportul, casele sau oraşele inteligente. Din fericire, începând cu anul 2016, IoT nu mai este o tehnologie ce poate fi văzută doar în filmele S.F., ci va deveni un instrument al vieţii de zi cu zi.

Imprimante 3D pentru diferite materiale

arhitectura-3DSursa foto: Binu Omanakkuttan

Evoluţia imprimantelor 3D ne-a ţinut pe toţi cu sufletul la gură în ultimii ani. Dacă, în urmă cu puţin timp, puteam urmări pe internet video-uri în care aceste instrumente creau forme diferite folosind materiale moi, acum acestea au avansat atât de mult încât se pot folosi în majoritatea sectoarelor industriale şi nu doar.

Poţi crea forme făcute din aluminiu, fibră de carbon, sticlă, materiale farmaceutice sau chiar biologice! Până în anul 2019, se aşteaptă ca industriile lumii să folosească din ce în ce mai mult imprimantele 3D, aşteptându-se o creştere de 64.1% a vânzărilor acestora.

Sisteme care învaţă autonom

robotSursa foto: Higyou

Sistemele de învăţare ale maşinilor au evoluat şi ele foarte mult, anul acesta aşteptându-se progrese nemaiîntâlnite până acum. DNN-urile (reţele neuronale profunde) nu mai au, de ceva timp, de a face cu modul clasic de management al informaţiei pe care îl au calculatoarele, putând percepe şi învăţa autonom lumea înconjurătoare.

Explozia de informaţii şi surse din momentul actual face ca analiza şi clasificarea acestora să fie lipsită de fiabilitate. Soluţia vine de la DNN-uri, care pot automatiza aceste task-uri şi transforma colectarea informaţiilor într-o activitate uşoară şi economică.

Realitatea virtuală şi augmentată, mult mai proeminentă

realitate-virtualaSursa foto: Kavastudio

În 2016, realitatea virtuală va avea un loc de cinste în rândul consumatorilor. La expoziţia CES de anul acesta au fost anunţate 46 de jocuri de acest tip, cu 68% mai multe decât anul trecut. Facebook a anunţat, de asemeni, lansarea unui device care va permite folosirea tuturor avantajelor aplicaţiei fără a avea nevoie de un smartphone sau alt produs de acest fel.

Conform Engadget, HTC a dezvoltat, împreună cu Valve, un alt device de acest tip, după ce, în Decembrie, au ajuns la o descoperire tehnologică „foarte, foarte mare”, care a făcut versiunea iniţială a setului Vive VR să pară mult depăşită.

Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce va aduce, pentru consumatorul de rând anul 2016, în materie de tehnologie, în timp ce te vom ţine la curent cu cele mai interesante noutăţi din acest domeniu.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Oana Simionescu

Oana Simionescu

Melomană, cafegita şi pasăre de noapte, Oana este ferm convinsă că Universul interior al fiecăruia este la fel de nelimitat ca şi cel exterior, numărul combinaţiilor de idei putând fi infinit. Oana crede că fiecare om este un artist, indiferent de limitele pe care i le-a impus societatea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *