Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

A fost inventat un scanner molecular pentru mâncare

O echipă de cercetători de la Consumer Physics a inventat un scanner de mici dimensiuni, care poate oferi informații relevante despre compoziția mâncării sau a altor produse uzuale.

Scannerul, numit SCIO, folosește un senzor optic pentru a obține informații despre compoziția chimică a obiectului scanat. Acest lucru se întâmplă fără ca aparatul să atingă efectiv mâncarea, evitând astfel riscul de contaminare.

Descoperă informații nutriționale

SCIO scanează compoziția chimică a fiecărui aliment, iar astfel utilizatorul poate primi informații nutriționale despre cantitatea de zahăr, grăsimi sau proteine din mâncare. Informațiile sunt stocate în baza de date a dezvoltatorilor și sunt transmise, în timp real, pe telefonul celui care folosește scannerul.

Momentan, baza de date include doar informații despre fructe, legume și produse lactate, însă, pe viitor, va oferi informații despre o gamă variată de produse alimentare. Acest lucru se va întâmpla pe măsură ce baza lor de date va acumula informații.

Scanează medicamente sau produse cosmetice

Oamenii de știință care au scos pe piață acest scanner au menționat că acesta va putea fi folosit chiar și pentru a verifica ingredientele unui medicament sau cele ale unui produs cosmetic. De asemenea, tehnologia va putea fi folosită pentru a identifica plantele medicinale, prin simpla scanare a acestora.

SCIO va putea fi comandat online

Scannerul molecular de buzunar poate fi comandat deja online pentru suma de 249 dolari. Totuși, acesta va fi expediat doar începând cu luna mai a acestui an.

Cercetătorii au obținut finanțare, pentru a dezvolta acest scanner, prin proiectul de strângere de fonduri Kickstarter, unde aceștia au adunat mai bine de 2,7 milioane de dolari. Proiectul Kickstarter a fost lansat în anul 2012, iar producția scannerelor pentru cei ce au susținut financiar proiectul a început în luna iulie 2015.

În următorii doi ani, dezvoltatorii vor lansa numeroase aplicații pentru mobil care vor face scanarea alimentelor și a produselor cosmetice mai ușoară. Aceștia atenționează, însă, asupra faptului că acest scanner nu este un dispozitiv medical și nu poate detecta alergeni.

Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *