Nutriția este un lucru esențial pentru sănătatea organismului nostru, însă noi cercetări apar în fiecare zi care demolează multe dintre lucrurile pe care le consideram până atunci că ar fi sănătoase sau dăunătoare. Pe de altă parte, există multe controverse legate de ce înseamnă o alimentație sănătoasă în prezent, astfel că poți deveni confuz foarte ușor cu privire la acest aspect. Ne-am propus să demontăm câteva dintre miturile despre nutriție care sunt cunoscute de majoritatea dintre voi.
Dietele cu nivel scăzut de carbohidrați sunt periculoase
INCERT. Deși s-au făcut numeroase studii pentru a demonstra sau demonta acest mit, rezultatele științifice arată că o dietă slabă în carbohidrați poate fi benefică, însă aceasta are și riscuri pentru organism. Mai exact, cercetări realizate de Mayo Clinic, arată că o dietă bazată pe proteine și grăsimi, dar fără carbohidrați poate ajuta la scăderea în greutate și astfel poate preveni sau îmbunătăți anumite afecțiuni cauzate de obezitate, precum îmbunătățirea nivelului colesterolului și a glicemiei. Pe de altă parte însă, o dietă săracă în carbohidrați poate cauza deficiențe de vitamine și minerale, motiv pentru care doctorii recomandă suplimentarea acestora pe parcursul dietei. Totodată, o astfel de dietă poate provoca oboseală, constipare sau diaree, dureri de cap sau respirație urât mirositoare. Mai mult, o analiză făcută de Asociația Americană Cardiacă arată că studiile nu sunt suficient de concludente pentru a determina dacă o dietă slabă în carbohidrați aduce beneficii pe termen lung organismului.
Ar trebui să mâncăm mai multe gustări pe parcursul zilei
ADEVĂRAT. Gustările dintre mese pot ajuta la îmbunătățirea concentrării, la creșterea nivelului energetic și la îmbunătățirea dispoziției, însă doar atunci când acestea sunt alegeri sănătoase, precum fructe, legume sau nuci. Atunci când gustările sunt reprezentate de deserturi și alimente junk food, studiile constată efectul opus, astfel că pot avea efecte nocive asupra sănătății, moment în care afirmația de mai sus ar deveni falsă. Astfel, dacă alegi să consumi gustări între mesele zilei, asigură-te că optezi pentru alimente sănătoase, pentru a te bucura de efectul lor.
Mâncărurile fără grăsime sunt mai bune
FALS. Lipsa grăsimii din alimente nu aduce niciun beneficiu real sănătății organismului, potrivit unui studiu publicat de Harvard. Alimentele bogate în grăsimi nu sunt cele corelate neapărat cu creșterea în greutate, ci alimentele care conțin zahăr, fructoză sau orice alt îndulcitor artificial care să suplinească lipsa grăsimii.
Consumul de proteine dăunează oaselor și rinichilor
PARȚIAL ADEVĂRAT. Pe termen lung, proteinele ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor și scade astfel riscul de fracturare. Totuși, atunci când consumul de proteine este prea ridicat, acesta poate avea ca efect pierderea calciului din oase, rezultând în osteoporoză. Așadar, studiile arată că este necesar să consumi o cantitate moderată de proteine. În ceea ce privește efectul consumului de proteine pentru rinichi, o astfel de dietă poate înrăutăți afecțiuni preexistente ale rinichilor, în special în cazul în care există probleme în eliminarea proteinelor excesive din metabolism.
Grăsimea este dăunătoare sănătății
FALS. Cu câteva decenii în urmă s-a stabilit că bolile de inimă sunt cauzate de consumul de grăsimi saturate. Există însă studii care contrazic această afirmație. Rezultatele unui astfel de studiu nu a constatat nicio asociere între grăsimea saturată și bolile de inimă. Din contră, alimentele naturale bogate în grăsime ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Pe de altă parte, grăsimile parțial hidrogenate sunt într-adevăr nocive pentru sănătatea ta.
Ouăle sunt nesănătoase
FALS. Datorită faptului că ouăle conțin colesterol, au fost considerate ca fiind posibile cauze ale bolilor de inimă. Cercetările recente însă afirmă că atunci când consumăm colesterol în alimentație, acest lucru nu crește și nivelul colesterolului din sânge, ceea ce înseamnă că mâncatul ouălor nu poate duce la apariția bolilor de inimă. Ouăle sunt de fapt bogate în nutrienți și antioxidanți și ajută la pierderea în greutate.
Ce alte mituri nutriționale cunoașteți?