logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Azi sărbătorim Ziua Universală a Iei

În fiecare an, pe data de 24 iunie, de Sânziene, românii de sărbătoresc Ziua Universală a Iei. În această zi, româncele din toate colțurile lumii sunt îndemnate să poarte o ie și să devină ambasadoarele cămășii portului tradițional românesc femeiesc pentru o zi.

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 2013, la propunerea comunității online „La Blouse Roumaine”, iar în acest an evenimentul se află la cea de-a patra ediție. Alegerea datei de 24 iunie pentru a sărbătorii ia nu este una întâmplătoare ci, potrivit comunității La Blouse Roumaine, aceasta se inspiră dintr-o tradiție maramureșeană care spune că Sânzienele, zânele care în credința păgână erau invocate pentru a aduce recolte bogate și noroc în căsătorie, purtau ii, piese vestimentare ce completează portul popular românesc. Cum sărbătoarea Sânzienelor are loc pe data de 24 iunie, s-a decis ca în aceeași zi să fie celebrată și ia – cămașa românească.

Ia, brand de țară

Ideea celebrări unei Zile Universale a Iei a avut un succes impresionant, în 2013, primul an al sărbătoririi iei, aceasta fiind propusă ca brand de țară și fiind răspândită rapid pe 6 continente, în peste 50 țări din lume. Mai mult, în 2015, Statele Unite ale Americii a fost prima administrație internațională care a recunoscut oficial Ziua Universală a Iei, printr-o proclamați emisă de Primăria din Washington (SUA).

De asemenea, chiar dacă ia are o sărbătoare a sa doar din 2013, designerii români și străini s-au folosit de mult de această cămașă tradițională românească în creațiile sale. Astfel, primul care s-a inspirat din bluza românească pentru creațiile sale vestimentare a fost designerul Yves Saint Laurent în anul 1981. Apoi, influențe ale iei românești au putut fi recunoscute și în colecțiile designerilor Oscar de la Renta, Jean Paul Gaultier, Tom Ford sau Isabel Marant, aceasta devenind un adevărat brand de țară.

Cum sărbătorim Ziua Universală a Iei?

Anul acesta comunitățile de români din mai multe state ale lumii s-au mobilizat pentru a sărbătorii Ziua Universală a Iei. Astfel, în mai multe orașe din SUA sărbătoresc din nou ia, același lucru întâmplându-se și în orașe din Canada. Pe continentul european Ziua Universală a Iei se celebrează în Marea Britanie, Olanda, Luxembourg, Italia, Albania, Republica Moldova, sărbătoarea ajungând chiar și în Dubai, însă lista poate continua.

Bineînțeles, lista orașelor unde este celebrată Ziua Universală a Iei cuprinde și orașele din România unde, în Cluj-Napoca, Baia Mare, Sighetu Marmației, Brașov, Sibiu, București, Timișoara sau Constanța sunt organizate evenimente cu această ocazie.

Pentru a marca cum se cuvine această zi, inițiatorii Zilei Universale a Iei îi îndeamnă pe românii de pretutindeni, atât din țară, cât și din străinătate, să poarte ie, cămașa tradițională a costumului popular românesc, sau orice altă piesă vestimentară populară apoi să se pozeze și să urce fotografia pe platformele de socializare.

Dacă nu avem niciun astfel de obiect vestimentar, putem să ne îmbrăcăm în alb (cămaşă, tricou, rochie) cu promisiunea ca, până la ediţia următoare a Zilei Iei, să avem cel puţin o ie sau o cămaşă tradiţională românească. Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Postăm imaginile pe reţelele de socializare Facebook, Instagram sau Twitter, cu hashtagul #ZiuaIei2016 #lablouseroumaine #RomanianBlouse #IAday2016, indicând locul unde au fost realizate. Anul acesta vom realiza împreună primul film al Zilei Universale a Iei şi al verii româneşti. Să avem inspiraţie!”, transmit organizatorii săi, citați de Adevărul.ro.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *