logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Legea adopției a fost modificată

Comisia pentru muncă şi protecție socială din cadrul Camerei Deputaților a aprobat marți, 2 februarie 2016, o nouă modificare adusă legii adopției.

Potrivit documentului, mamele din familiile care adoptă copii cu vârste mai mari de doi ani vor putea beneficia de un concediu de maxim 12 luni, pentru a face mai ușoară acomodarea noului membru al familiei.

Mamele pot beneficia de concediu de acomodare

Conform unui comunicat publicat pe site-ul Camerei Deputaților, membrii Comisiei pentru muncă şi protecție socială au aprobat, cu unanimitate de voturi, amendamentul proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, inițiat de Guvern, la propunerea deputaților PNL.

Astfel, potrivit noului document, „mamele care adoptă copii mai mari de 2 ani vor beneficia de o indemnizație lunară în cuantum de 3,4 ISR, echivalentul a 1700 lei, dar şi de un concediu de acomodare de maxim 1 an, deși propunerea inițială a Guvernului se limita la doar 3 luni, pe perioada încredințării în vederea adopției”.

Noua modificare legislativă dorește să faciliteze integrarea copilului în familia adoptivă şi dezvoltarea unui atașament între părinți și copil.

Prin amendamentele depuse am dorit să contribuim atât la asigurarea unei familii pentru acești copii, dar şi la confortul emoțional şi stabilitatea de care au nevoie pentru o dezvoltare normală, din acest motiv sperăm că acestea vor fi adoptate şi de celelalte două comisii raportoare – cea pentru buget şi cea juridică, dar şi de plenul Camerei Deputaților, atunci când vor fi dezbătute”, se arată în propunerea deputaților PNL.

Legea adopției a fost modificată și anul trecut. În luna septembrie 2015, Guvernul a adoptat un proiect de lege care urmărea flexibilizarea procesului de adopție, atât în cazul adopțiilor din țară, cât și al celor din străinătate. Documentul legislativ propunea o serie de dispoziții procedurale care să permită finalizarea unei adopții într-o perioadă mai scurtă de timp. De asemenea, acesta menționa și faptul că unul dintre cei doi părinți avea dreptul la un concediu de acomodare a noului membru al familiei de până la trei luni.

În prezent, la nivel național numărul copiilor din orfelinate apți pentru a fi adoptați se ridică la ordinul zecilor de mii, în schimb există doar câteva mii de familii care dețin atestatul de persoană sau familie aptă pentru procesul de adopție.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *