Aventura spațială în care s-a angajat omenirea încă din secolul trecut se află într-o continuă expansiune. Recent, robotul Philae, lansat de Agenția Spațială Europeană, a aterizat pe o cometă, în timp ce japonezii au lansat o sondă spațială cu scopul de a strânge informații de pe un asteroid.
În 2 decembrie, NASA a anunțat oficial că plănuiește să pună oameni pe Marte în viitorul nu foarte îndepărtat, folosind capsula spațială Orion. Testele inițiale au început pe 4 decembrie, iar agenția spațială a declarat că Orion va fi capabilă să transporte oameni pe asteroizii din apropierea Pâmântului în jurul anului 2025, urmând ca aceștia să ajungă pe Marte în jur de 2035.
La conferința de presă din 2 decembrie, NASA a anunțat că zborul de test al capsulei Orion, capabilă să transporte patru persoane, se va desfășura fără oameni la bord. Capsula va înconjura orbita Pământului de 2 ori, purtând 1200 de senzori care vor permite oamenilor de știință să stabilească cu precizie diferite aspecte ale zborului, precum și măsurile de siguranță care se pot impune pe parcursul acestuia. Zborul de test va dura circa 4 ore și jumătate, informează huffingtonpost.co.uk.
Succesul acestei misiuni va putea fi asemănat doar cu reușita din 1969, când americanii au reușit să pună un om pe Lună. Mai mult decât atât, va fi pentru prima oară de la misiunile Apollo când oamenii vor călători mai departe de Orbita Inferioară a Pământului.
Planul celor de la NASA este impresionant, dar este și unul normal, având în vedere faptul că evoluția omenirii nu contenește, iar tehnologia se află în plină expansiune. E adevărat că și această misiune, la fel ca misiunea Rosetta, va dura o perioadă lungă de timp, dar obiectivul ei final este unul grandios, pe care ar trebui să-l susținem cu toții, măcar moral.
Viitorul omenirii pe planeta care ne găzduiește de milioane de ani nu mai este foarte sigur, motiv pentru care această misiune ar putea fi vitală pentru găsirea unei noi planete capabile să găzduiască oamenii în viitor. Se pare că începem cu Marte.