Un grup de oameni de știință, colaborare cu grupul Nestle, lucrează la dezvoltarea unei cafele de nouă generație, „cu difuzare lentă”, care să elibereze cafeina pe tot parcursul zilei.
„Cafeaua viitorului”, aptă să furnizeze într-o singură ceașcă, băută dimineața, cafeina necesară întregii zile este dezvoltată de un grup de cercetători de la Școala Politehnică din Lausanne și de la Universitatea din Zurich.
Dacă proiectul gândit de oamenii de știință va avea succes, atunci acesta ar putea rezolva problema „trezitului” și a „funcționării” persoanelor dependente de această băutură energizantă. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să își prepare mai multe cești de cafea pe zi sau să aibă în permanență această băutură la îndemână pentru că, datorită eliberării treptate a cofeinei în organism, ei vor avea bustul de energie oferit de aceasta pe tot parcursul zilei.
Cofeină în doze controlate
Oamenii de știință ar lucra în prezent la niște „cubozomi”, alcătuiți din „molecule de lipide și apă” ce imită structurile naturale ale organismului.
„Cubozomii de cafeină acționează ca niște micro-cești de cafea, care se rup de-a lungul orelor, furnizând cafeina în doze controlate și în momente prestabilite”, potrivit cercetătorilor.
Idee futuristă și oarecum îngrijorătoare, acest proiect al celei mai meri firme de produse alimentare din lume (ca venituri) este „un mod de a face primii pași în cercetarea asupra unor produse cu potențial în viitor”, arată un purtător de cuvânt al Nestle.
De câtă cafea avem nevoie pe zi?
Până când „cafeaua viitorului” va fi realizată și lansată pe piață, iubitorii acestei băuturi au la dispoziție și alte metode de a o consuma pentru a evita starea de moleșeală datorată lipsei de cafeină.
Astfel, potrivit unor studii realizate în acest domeniu, prima ceașcă de cafea ar trebui consumată la începutul programului de serviciu, și nu la trezire, a doua este bine să fie băută după masa de prânz, iar a treia, cu puțin înaintea terminării zilei de lucru.
Nu este recomandat însă să se abuzeze de cafeină deoarece, cu cât se consumă mai multă, cu atât corpul se va obișnui cu ea și va cere mai multă. Trei cești de cafea pe zi par suficiente pentru a evita creșterea dependenței și pentru a nu intra în starea de moleșeală. Nu este indicat nici zahăr în cafea, acesta fiind trecător, iar senzația de lipsă de zahăr care urmează face să crească senzația de oboseală.