logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ora de culcare și obezitatea la copii

Ben Franklin a avut dreptate atunci când a spus că cei care se culcă devreme seara, se trezesc dimineața devreme. Un studiu recent publicat în revista SLEEP, a înregistrat orele de culcare și de trezire pe un eșantion de 2200 de participanți din Australia, cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani. S-a avut în vedere greutatea acestora și modul în care își petrec timpul liber pe o perioadă de patru zile.

Copiii care au mers la culcare la o oră târzie seara și s-au trezit târziu dimineața, au înregistrat un risc de 1.5 ori mai mare de a deveni obezi, în comparație cu cei care au mers la culcare seara devreme și s-au trezit dimineață mai devreme. Mai mult, copiii care s-au culcat târziu au fost mai susceptibili de 2.9 ori de a fi inactivi fizic, adică de a petrece timpul în fața televizorului și a computerului sau de a se juca pe calculator mai mult decât timpul mediu recomandat pentru vârsta lor.

Co-autorul studiului, Carol Maher, a declarat că tinerii care s-au culcat târziu și s-au trezit târziu dimineața, au dormit în medie la fel de mult ca și cei care s-au culcat devreme și s-au trezit mai devreme dimineața. Oamenii de știință au realizat în ultimii ani că acei copii care dorm prea puțin tind să aibă mai multe probleme de sănătate, inclusiv de a deveni supraponderali și obezi. Studiul actual sugerează că momentul de somn este chiar mai important.

Maher spune că dimineața este timpul cel mai favorabil pentru activitatea fizică a tinerilor, în comparație cu nopțile, când ei obișnuiesc să stea în față televizorului sau pe rețelele de socializare. Aceste rezultate corelate arată de ce tinerii care se culcă mai târziu sunt de obicei mai sedentari. La un moment dat, s-a arătat într-un studiu că adolescenții au o tendință naturală de a sta până târziu și de a se trezi târziu.

Concluzii ale studiului de la Universitatea din Australia de Sud:

– Copiii care au mers mai devreme cu 70-90 de minute la culcare, s-au trezit cu 60 până la 80 de minute mai devreme dimineață și au acumulat 27 de minute de activitate fizică intensă în fiecare zi în comparație cu cei care s-au trezit târziu.

– Copiii care se culcat târziu tindeau să se uite la televizor seara, să petreacă timpul cu jocuri pe calculator sau să stea online 48 de minute sau chiar mai mult, de obicei între orele 19:00 și 00:00

– Doar 12% din copiii care se culcau târziu seara petreceau în medie două ore în fața televizorului, ceilalți depășind acest interval recomandat de Departamentul de Sănătate și Îmbătrânire. În schimb, 28% din cei care mergeau la culcare devreme îndeplineau recomandările menționate.

– Pe scară largă, cei care se culcau târziu înlocuiau 30 de minute de activitate fizică intensă cu 30 de minute de comportament sendentar în fiecare zi.

– Copiii care se culcau târziu aveau un indice de masă corporală mai mare și erau mai susceptibili de a deveni obezi.

– Copiii care se culcau târziu aveau în general puțini frați sau surori, locuiau în orașe mari și proveneau din familii cu venituri mai mici sau cu un job part-time.

Citește și despre cum putem evita decolorarea hainelor

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *