logo
Search
Generic filters
Exact matches only

12 curiozități despre ochiul uman

ochi-albastri

Verzi, albaștri, căprui sau negri, ochii umani au fascinat deopotrivă oamenii de știință, fiind obiectul a numeroase studii, cât și pictorii, compozitorii, scriitorii și poeții, fiind sursă de inspirație pentru operele lor.

Pe lângă rolul lor extrem de important în buna funcționare a sistemului vizual, fără care viața unui om ar fi mult mai grea, ochii au și un rol estetic. Nu de puține ori, o persoană este mai carismatică, mai fotogenică, mai atractivă, mai frumoasă doar datorită ochilor expresivi.

Iată câteva curiozități despre ochiul uman:

1. Ochiul uman este al doilea organ după creier din punct de vedere al complexității.

2. Aproximativ 80% din amintirile pe care le avem le datorăm ochilor, acestea înregistrându-se vizual.

3. Doar 8% din populația globului se naște cu ochi albaștri. Această culoare a ochiului uman a apărut în urma unei mutații genetice, în urmă cu circa 10.000 de ani.

4. Când ne naștem, acuitatea noastră vizuală este extrem de scăzută, doar 10%. Un bebeluș distinge imagini clare doar dacă se află la 20-30 de centimetri distanță de el.

5. Ochiul uman poate să distingă 500 de nuanțe diferite de gri și 10 milioane de nuanțe de culori.

6. Mușchii ochiului sunt cei mai activi mușchi din tot corpul. Ei funcționează și în timpul somnului.

7. Un om clipește într-o zi de aproximativ 10.000 de ori, o dată sau de două ori la fiecare 10 secunde. Oricine clipește instinctiv la auzul unui zgomot puternic.

8. Atunci când privim o persoană care ne place, când suntem excitați, când simțim o bucurie sau o teamă foarte mare, pupilele ne sunt dilatate.

9. Poate ați auzit expresia „a plânge cu nasul”. Acest lucru se întâmplă pentru că, atunci când plângem, lacrimile sunt atât de multe încât ajung în nas.

10. Nu trebuie să vă faceți griji dacă citiți la lumină slabă pentru că nu este adevărat mitul conform căruia cititul la lumină slabă afectează vederea.

11. Citim mult mai ușor de pe o foaie de hârtie, decât de pe ecranul unui calculator sau tablete. Tocmai de aceea, poate ar trebui să luați în considerare mai des lecturarea unei cărți adevărate și nu online.

12. Bărbații au o vedere mai bună decât femeile.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *