Multe persoane își încep dimineața cu o ceașcă de cafea. Din fericire pentru dependenții de cofeină, mai multe studii au descoperit că aceasta are numeroase beneficii asupra organismului.
Potrivit unui studiu efectuat recent, cafeaua ar putea avea o serie de beneficii chiar și asupra sănătății mintale.
Acest studiu, realizat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard, arată cum consumul de cafea este eficient în scăderea riscului de suicid. Conform Medical Xpress, cercetătorul care a condus studiu, Michael Lucas, a declarat că „Spre deosebire de studiile anterioare, noi am reușit să facem o comparație între consumul de băuturi cu cofeină și băuturi fără cofeină și am identificat cofeina având un rol benefic protector”. Lucas este cercetător în cadrul Departamentului de Nutriție al Școlii de Sănătate Publică de la Harvard.
Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit datele strânse în urma unor trei mari studii din SUA. Datele combinate făceau referire la un număr de 43.599 de bărbați participanți la studiul Health Professionals Follow-Up, 73.820 de femei participante la studiul de Sănătate al Asistenților Medicali și 91.005 femei de la al doilea studiu de Sănătate al Asistenților Medicali. Pentru a evalua datele legate de consumul de cafea, cofeină și cafea decofeinizată, cercetătorii au luat în calcul răspunsurile participanților la un chestionar aplicat la fiecare patru ani. Deși studiile aveau în vedere mai multe băuturi care conțin cofeină, cea mai populară sursă de cofeină din toate cele trei studii a fost cafeaua.
Datele au arătat că din toate persoanele participante la unul din cele trei studii, 277 s-au sinucis.
Pornind de la aceste statistici, cercetătorii au putut ajunge la următoarea concluzie: consumul de două până la patru cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de suicid la jumătate în comparație cu persoanele care consumă foarte puțină cofeină sau cafea decofeinizată.
Cu toate că cercetătorii au descoperit o legătură între consumul de cafea și riscul de suicid, ei nu recomandă oamenilor să înceapă să consume cafea sau să bea mai multă cafea în încercarea de a reduce un eventual risc de suicid. Autorii studiului concluzionează că „În general, rezultatele studiilor noastre sugerează că există puține beneficii suplimentare asociate cu un consum de două-trei căni de cafea pe zi sau 400 mg de cofeină pe zi.”
Studiul a fost susținut de Revista Harvard și a fost publicat în Jurnalul Mondial de Psihiatrie Biologică.