Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Despre români și România. Săptămâna unicităţii româneşti

 De-a lungul și de-a latul țării găsim multe lucruri și persoane de-a dreptul fascinante și extrem de originale. Românii au reușit să fie inovatori în multe domenii chiar dacă au avut de condiții grele și de aceea trebuie să fim cât se poate de mândri de realizările compatrioților noștri. România este frumoasă și trebuie să ne bucurăm de ea și să o promovăm, fiind multe de povestit despre ea ca și țară, dar și despre cei care au locuit sau încă locuiesc în ea. Printre acestea putem aminti:

  1. Palatul Parlamentului sau Casa Poporului a intrat de trei ori în Cartea Recordurilor, aceasta fiind clădirea care are cea mai mare greutate din lume, cea mai scumpă clădire administrativă de pe mapamond, dar și cea mai mare clădire administrativă folosită în interes civil.
  2. Românul Alexandru Ciurcu împreună cu francezul Just Buisson a inventat primul motor cu reacție, acesta fiind testat pentru prima dată pe 13 august 1886, în același an fiind și brevetat.
  3. Anastase Dragomir a fost un inventator român care a adus o contribuție majoră în aviație. Acesta a contruit pentru prima dată scaunul ejector ceea ce a dus la schimbarea modului de construire a avioanelor pentru a putea implementa acest nou mod de a salva viețile piloților mai ales. În 1928 a fost patentat în Franța.
  4. Grigore Antipa a fost cel care a renovat în totalitate Muzeul Național de Istorie Naturală din Bucureșt în 1906, care astăzi îi poartă numele. El este inventatorul dioramei care înseamnă de fapt expoziții în care plantele și animalele sunt aranjate în așa fel încât acestea să reprezinte cât mai fidel imaginea unui ecosistem natural.
  5. Invenția care l-a făcut celebru pe românul Aurel Persu a fost un „Automobil de formă aerodinamică cu patru roți montate înăuntrul formei aerodinamice”, acesta fiind cel mai aerodinamic automobil de la acea vreme, montarea roților înauntrul caroseriei fiind o idee remarcabilă a acestuia deoarece până atunci toate mașinile aveau roțile în afară. Cei de la Ford și General Mottors au făcut oferte la aceea vreme pentru a cumpăra brevetul acestei invenții. Prototipul original poate fi văzut și astăzi la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din București.
  6. În anul 2013, profesorul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu împreună cu echipa sa de cercetători, a reușit să creeze sânge artificial. Descoperirea lui va avea cu siguranță un impact major în medicină în următorii ani.
  7. Mănăstirea Voroneț este văzută ca și partea românească a Capelei Sixtine.

Dincolo de toate concepțiile și preconcepțiile legate de români, incluzând aici atât pe cele a străinilor cât și ale românilor, trebuie să cunoaștem și ceea ce am făcut bine și lucrurile unice pe care ni le oferă țara noastră. Și noi avem oamenii noștri de valoare, numai că nu sunt promovați îndeajuns, la fel cum nu sunt promovate nici locațiile turistice extrem de frumoase pe care le avem în țară.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *