logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Semnificația zilei de 1 iunie (Ziua Copilului)

Nimeni nu știe exact de cât timp se sărbătorește Ziua Copilului pe data de 1 iunie, în România. Se știe însă că pentru prima dată 1 iunie a devenit Ziua Copilului în anul 1925, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, la Geneva. Atunci mai multe țări au adoptat conceptul de Ziua Copilului, însă unele țări au decis ca aceasta să nu fie sărbătorită în 1 iunie, ci într-o altă zi.

Istoric

Ziua Copilului a fost proclamată pentru a sărbători copilăria și a aminti adulților că cei mici trebuie protejați și lăsați să se bucure de inocență. Totodată, ziua este dedicată și adulților care vor să retrăiască experiența copilăriei, aducându-și aminte de zilele fără griji.

Există o teorie care spune că data de 1 iunie a fost aleasă după ce un consul chinez a adunat la un loc mulți copii orfani pentru a sărbători Festivalul Dragonului (care picase în acel an în data de 1 iunie). Acest eveniment leagă 1 iunie și de comunism, în unele state fiind considerată o sărbătoare comunistă.

În România

În România, copiii sărbătoresc Ziua Copilului participând la activități distractive, concursuri cu premii și desene pe asfalt. Fiindcă sunt sărbătoriți, cei mici se bucură și de multe cadouri atât din partea părinților, cât și a altor membri ai familiei.

De obicei copiii români nu beneficiază de o zi liberă de la școală pentru a sărbători Ziua Copilului, însă în acest an sărbătoarea coincide cu a doua zi de Rusalii, zi care este considerată legal zi liberă.

Există un alt eveniment, similar, Ziua Universală a Copilului, inițiat de UNICEF, care se sărbătorește pe 20 noiembrie. Atunci reprezentanți ale Națiunilor Unite au recomandat ca fiecare țară să aibă o zi dedicată copiilor. Aceasta are ca scop promovarea de schimbul reciproc și înțelegerea între copii.

Printre țările care sărbătoresc în 1 iunie Ziua Copilului se numără și Bulgaria, Rusia, China, Polinia, Etiopia, Serbia, Ucraina și Vietnam.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *