Japonia este o țară cunoscută pentru preparatele delicioase pe care le poți savura și pentru cultura complet diferită față de a noastră. De aceea, dacă ajungi prin Țara Soarelui Răsare, trebuie să încerci preparatele lor și să bei mult ceai verde! Iată 10 mâncăruri pe care nu trebuie să le ratezi!
Onigiri
Sursă foto: © Darkhriss
Una dintre cele mai simple preparate japoneze este Onigiri. Mai exact, este o minge făcută din orez alb amestecat cu un condiment numit Furikake (făcut din pește uscat și măcinat, semințe de susan și altele), de obicei modelat sub formă de cilindru sau triunghi și poate avea ca umplutură orice de la somon la prune japoneze numite Ume. În exterior e învelit de nori (folie de alge uscată).
Ramen
Sursă foto: © Karen Lo
Una din celebrele feluri de supă japoneze (alături de Udon și Miso), făcută dintr-o supă pe bază de carne de pui și sos de soia, în care sunt puse diferite ingrediente de la ceapă verde, porumb, ou, la nori, alături de tăieței și un tip de carne (care poate fi pui, porc, vită sau chiar pește). Ramen este considerat un preparat fast food în Japonia datorită rapidității cu care se prepară, dar și datorită apariției pungilor de ramen instant. Se mănâncă cu bețișoare, sorbind zgomotos tăițeii (nu este considerat nepoliticos).
Soba
Sursă foto: © Olena Danileiko
Soba reprezintă de fapt tăițeii uscați, din făină de hrișcă sau grâu, folosiți în diverse feluri de mâncare. Cel mai popular este Yakisoba (yaki = prăjit, soba = tăiței), însă există foarte multe preparate cu soba, care pot fi servite calde sau reci. Printre acestea se numără Tanuki soba, Soki Soba, Kitsune soba, Kake soba etc. Yakisoba se prepară în tigaia wok, alături de legume tăiate subțire (varză, morcov, bambus) și condimente.
Sushi
Sursă foto: © Natalia Lisovskaya
Probabil că sushi este cel mai cunoscut preparat nipon. Am putea spune că sushi este versiunea mai avansată a onigiri, fiind tot un preparat pe bază de orez, care este combinat cu diferite ingrediente precum pește crud, nori sau legume.
Gyoza
Sursă foto: © Tonfon
Gyoza este numele unui preparat derivat din bucătăria chinezească, însă adaptat bucătăriei japoneze. Constă în găluște umplute cu carne tocată și diverse legume, apoi gătiți prin prăjire. Se mănâncă alături de un sos format din sos de soia și oțet de orez sau diverse alte sosuri.
Tempura
Sursă foto: © Verabutr Piriyanontana
Practic, tempura e orice pește sau legumă care a fost acoperit într-o crustă de aluat și prăjit. Aluatul este făcut din apă (sau apă minerală), făină, ouă, praf de copt sau bicarbonat de sodiu, ulei și condimente. Pot fi prăjite ingrediente precum creveți și fructe de mare sau ardei gras, fasole verde, ciuperci, cartofi, rădăcină de lotus și bambus.
Sake
Sursă foto: © Photowitch
Bine, sake nu e un fel de mâncare, e vin făcut din orez, cunoscut în Japonia sub numele de nihonshou, însă nu poți să nu îl încerci dacă mergi în Japonia. Spre deosebire de vin însă, sake e produs mai degrabă ca și berea. În Japonia este servit printr-o ceremonie specială.
Natto
Sursă foto: © Viennetta
Se spune despre natto că e un gust dobândit în timp, datorită texturii, aromei și mirosului puternic. Natto este mai exact boabe de soia fermentate și se consumă de cele mai multe ori la micul dejun, alături de orez simplu. Boabele fermentate au un miros înțepător și o textură vâscoasă, lipicioasă. Unii preferă să amestece orezul fierbinte cu un ou crud (care se gătește de la căldura orezului) și apoi să adauge natto peste.
Mochi
Sursă foto: © Kittiphat Abhiratvorakul
Mochi este o prăjitură din orez, făcut pastă și umplut cu diferite arome. Cele mai neobișnuite pentru noi însă foarte normale pentru ei sunt florile de sakura (cireș japonez) sau ceaiul verde. Este servită în mod tradițional la anul nou, însă se poate mânca pe tot parcursul anului. Pasta de orez din care e făcut este destul de elastică.
Tonkatsu
Sursă foto: © Sergii Koval
Katsu este varianta japoneză a șnițelului, făcut inițial din vită, însă apoi evoluat în tonkatsu (din cotlet de porc). Se prepară exact ca un șnițel, trecut prin pesmet condimentat, făină și ou, apoi prăjit în ulei. Este servit de obicei pe orez, cu un sos tonkatsu (un amestec de sos worcestershire, ketchup, sos de stridii și zahăr). Alături, poate fi servită varză.