Ungaria, țara cu care România se învecinează la vest, este una cu care împărțim multe similarități în materie de gastronomie. Dacă faci o vizită în țara vecină, iată care sunt cele 10 preparate ungurești pe care nu trebuie să le ratezi, odată ce ajungi acolo.
Gulyás
Sursă foto: © Kabvisio
Pronunțat „guiaș”, este, probabil, cel mai cunoscut preparat unguresc. Poate fi o supă sau o tocăniță, făcută din legume și carne, de obicei de vită sau porc, asezonată cu multă paprică (boia de ardei). Printre legumele aflate în lista ingredientelor se află de obicei cartofii, morcovii, rădăcina de pătrunjel, țelină sau ardei gras. Gulyásul a fost creat pentru prima dată în secolul al IX-lea de către ciobani și ciurdari. Este făcut de obicei într-un ceaun, deasupra unui foc de lemne.
Halászlé (Supa Pescarului)
Sursă foto: © Alexander Mychko
Supa Pescarului a originat în zonele pe unde trece Dunărea și Tisa, însă în zilele noastre acest fel de mâncare se găsește peste tot. Este o supă bazată pe diferite tipuri de pește și paprică. Asemeni gulyásului, era preparată inițial într-un ceaun, deasupra focului. Această metodă de a o pregăti este preferată și azi, deși poate fi preparată și pe un aragaz.
Meggyleves
Sursă foto: © Ingrid Heczko
Ceea ce vezi în imagine te-ar putea duce cu gândul la un desert, însă, deși este dulce, nu este consumată ca desert, ci ca fel principal. Meggyleves este o supă dulce, de vișine, făcută cu smântână și servită rece, în anotimpul cald.
Csirke paprikas
Sursă foto: © Annilein
Papricașul de pui, așa cum este cunoscut la noi, este consumat de cele mai multe ori pe paste sau găluște (sau mămăligă, în România). Este un fel de tocăniță de pui, făcută cu smântână și paprică, de unde îi vine și numele. E o mâncare condimentată, delicioasă atunci când este mâncată caldă.
Dobos torta
Sursă foto: © Denis Vermenko
Românii iubesc acest fel de tort unguresc și este servit de foarte multe ori, chiar aici, la noi în țară. Însă, cel mai bun e cu siguranță în Ungaria, unde a originat. Numele tortului vine de la creatorul său, József Dobos, și este făcut din straturi subțiri de blat, cremă de ciocolată și ornată cu bucăți de caramel și nuci.
Gesztenyepüré
Sursă foto: Gasztrotrend.hu
Piure-ul de castane este și el un produs creat pentru prima dată în Ungaria. Acesta este un desert făcut, așa cum îi spune și numele, din piure de castane, amestecat cu rom și zahăr și decorat cu frișcă. Este un desert iubit de mulți în perioada castanelor.
Töltött Paprika
Sursă foto: © Alexander Mychko
Acest preparat se traduce în română ca ardei umpluți. Rețeta se găsește, adaptată, și în România, însă este făcută original în Ungaria. Ardeilor grași le este îndepărtată coada și seminţele și sunt umpluți cu un amestec de carne, orez și legume, după care sunt gătiți în sos.
Madártej (lapte de pasăre)
Sursă foto: © Ildipapp
Nu, nicio pasăre nu a fost rănită în prepararea acestui desert. Laptele de pasăre e un desert de origine maghiară, compus dintr-o cremă supă de vanilie, cu bulgărași de albuș de ou, bătut spumă cu zahăr și vanilie. Bulgărașii de albuș sunt coborâți cu o lingură în crema de vanilie și fierți acolo. Textura cremoasă a budincii de vanilie se îmbină perfect cu textura aerată a bulgărașilor de albuș de ou.
Langos
Sursă foto: © Ildipapp
Trebuie să încerci și mâncarea stradală, care este la fel de delicioasă. De exemplu, langos, sau plăcintă în română, este un aluat dospit, prăjit în ulei și mâncat cu diferite gemuri, nutella sau combinații de brânză și smântână.
Vargabéles
Sursă foto: © Minadezhda
Nu în ultimul rând, nu trebuie să ratezi să guști vargabéles, un fel de budincă făcută din tăieței, brânză dulce și stafide. După ce este coaptă în cuptor, budinca este presărată cu zahăr pudră și consumată fie caldă, fie rece. Acest preparat este originar din zona Clujului, dar poate fi gustat și în țara cu care se învecinează România.
Un răspuns
Vargabeles nu are legătură cu Budapesta/Ungaria (sau poate sa aibă acum)) ; este originara din Cluj nu din Ungaria