logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Alergiile, ce sunt și care sunt principalele cauze

Praful, pisicile, alunele, gândacii – un grup ciudat, dar cu un factor comun: alergiile, o  problemă serioasă de sănătate și la noi în țară.

Unul din patru copii este alergic, iar 12 la sută dintre români suferă de o formă de alergie – o reacție adversă la o proteină din mediu”, potrivit unui studiu citat de Gândul.info.

Despre alergii

Alergia este o supra stimulare a sistemului imunitar față de o substanță care, în mod normal, ar fi inofensivă pentru majoritatea oamenilor. În cazul persoanelor cu alergii, sistemul imunitar al organismului tratează această substanță, numită alergen, drept un invadator și reacționează cauzând simptome ce pot varia de la iritații, la cele ce ne pot pune în pericol viața.

În încercarea de a proteja corpul, sistemul imunitar al persoanei alergice produce anticorpi, numiți imunoglobulină E. Acești anticorpi fac ca celulele mastocite şi bazofile să elibereze chimicale în sistemul sanguin pentru a se proteja de alergen.

Această eliberare de chimicale este cauza reacțiilor alergice, afectând ochii, nasul, gâtul, plămânii, pielea sau tractul gastrointestinal, pe măsură ce organismul încearcă să se elibereze de invadatori. Expunerile viitoare la acești alergeni vor declanșa automat alergia. Asta înseamnă că, de fiecare dată când o persoană mâncă o anumită mâncare sau este expusă acelui alergen, aceasta va suferi o reacție alergică.

Alergiile pot fi sezoniere sau pot apărea oricând persoana intră în contact cu alergeni.

Cei mai comuni alergeni din aer

Unii dintre cei mai comuni alergeni care afectează persoanele sunt purtați pe calea aerului.

  • Acarienii sunt unii dintre principalii cauzatori ai alergiilor. Acești păienjeni microscopici trăiesc peste tot în jurul nostru și se hrănesc cu celulele de piele moarte care cad de pe noi în fiecare zi. Acarienii sunt compusul alergic principal al prafului de casă.
  • Polenul este o altă cauză importantă a alergiilor. Copacii, plantele și iarba eliberează aceste mici particule în aer, pentru fertilizarea altor plante. Alergiile la polen sunt sezoniere, iar tipul de polen la care cineva este alergic determină și simptomele pe care o să le aibă.
  • Mucegaiul reprezintă o altă cauză a producerii acestor reacții. Acesta este o ciupercă ce poate fi întâlnită atât în interior, cât și în exterior, în anotimpurile calde și în mediile cu umezeală ridicată. Un miros puțin dulceag poate sugera existența mucegaiului. Deși această ciupercă tinde să fie sezonieră, sunt și tipuri care cresc tot timpul anului, în special cele de interior.
  • Alergenii la animale pot produce probleme atât pentru copii, cât și pentru adulți. „Mătreața” animalelor (mici particule de piele, blana sau pene) poate provoca alergii. Contrar credinței populare, aceste reacții nu au legătură cu lungimea blăniței animalului. Nu există animal care să nu provoace alergii.
  • Gândacii reprezintă, de asemenea, unul dintre principalii alergeni domestici, mai ales la oraș. Locuirea în clădiri infestate cu gândaci poate reprezenta una din cauzele principale ale astmului la copii.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *