Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
alimentație
alimentație

Cu ce putem înlocui anumite alimente ca să avem o alimentație mai sănătoasă

Te-ai gândit că a venit momentul să mănânci sănătos și nu știi cum să începi? În primul rând, ar trebui să înlocuiești anumite ingrediente pe care le-ai utilizat până acum la prepararea mâncării cu unele sănătoase. În acest sens, ți-am pregătit câteva propuneri:

  1. Înlocuiește făina albă cu făina integrală sau alte tipuri de făină mai sănătoase

Spre deosebire de făina albă, cea integrală conține și stratul exterior al cerealelor, ceea ce înseamnă că în conținutul său intră fibre naturale importante pentru digestie. Mai mult, făina integrală are un conținut cu mult mai bogat în vitamine (B1, B3, B6) și minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu) decât făina albă. Foarte important este că făina integrală, spre deosebire de făina albă, nu predispune la obezitate. De asemenea, consumul de făină integrală scade riscul de diabet și boli cardiovasculare. 

Pe de altă parte, poți înlocui făina albă cu făină de migdale al cărui conținut include printre altele Omega 3 și proteine. Pe același principiu, poți să optezi pentru făină de ovăz, făină integrală de orez sau de orez brun, făină de cocos, de hrișcă, de in, secară și lista poate continua. Este important să înlocuiești făina albă, în funcție de preparatul pe care îl pregătești, cu un tip de făina sănătos.

  1. Înlocuiește zahărul cu ștevie sau cu alte produse mai sănătoase

Ștevia este un îndulcitor natural care poate înlocui cu succes zahărul deoarece este cu mult mai dulce decât acesta – de 200-300 de ori. Utilizarea sa reduce riscul de dezvoltare a diabetului zaharat.

Pe de altă parte, poți înlocui zahărul cu miere. Proprietățile sale sunt deosebit de importante pentru organism – între acestea, cele antioxidante ajută la reducerea procentului de colesterol. Dar deosebit de importante sunt și proprietățile antiseptice, energizante și regenerante pe care mierea le are.

O altă idee bună este să înlocuiești zahărul cu sirop de arțar pur. Conținutul său bogat în mangan și zinc este foarte benefic organismului uman, în plus numărul de calorii pe care îl include este redus.

La prepararea deserturilor poți să înlocuiești zahărul cu melasă sau cu sos de mere. Melasa conține fier, magneziu, calciu, dar și vitamine precum B6. Este un îndulcitor natural adjuvant al stării de sănătate, care nu afectează organele vitale din organism, asemenea zahărului. Acest caz este similar cu cel al sosului de mere cu care poți înlocui toată cantitatea de zahăr dintr-o prăjitură. De ce ai face asta? Pentru că, spre exemplu, o cantitate de 250 de grame de sos de mere are aproximativ 150 calorii, iar aceeași cantitate de zahăr are aproximativ 770 calorii.

  1. Înlocuiește orezul alb cu orezul brun

Nu culoarea trebuie să te determine să achiziționezi un anumit tip de orez, ci calitățile nutriționale pe care le oferă. Spre deosebire de orezul alb, orezul brun nu își pierde în urma măcinării nutrienții esențiali, fiind bogat în minerale precum magneziu, calciu, zinc, potasiu, dar și în fibre. Consumul de orez brun nu crește glicemia, așa cum o face cel alb, dimpotrivă, o menține în limite normale, riscul de instalare a diabetului zaharat fiind redus prin consumul a doar două porții pe săptămână.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *