Search
Generic filters
Exact matches only

Cum evităm să devenim obsedați de alimentația sănătoasă

cuplu-care-mananca

Alimentația este un aspect foarte important pentru viața oamenilor. Cu toate acestea, sunt studii care arată date înfiorătoare cu privire la faptul că mâncarea ucide anual 14 milioane de oameni, spre deosebire de alcool și fumat care împreună sunt responsabile de moartea a 12 milioane de persoane. Astfel stând lucrurile, este firesc ca tot mai mulți oameni să fie atenți la ceea ce mănâncă.

Într-o societate în care suntem bombardați cu alimente diverse, multe dintre ele încărcate cu substanțe chimice dăunătoare, este greu să mănânci exclusiv sănătos. Nutriționiștii recomandă de obicei o dietă echilibrată, fără excese și asociată cu cât mai multă mișcare. Există însă și medici care sunt mai severi sau sunt adepții regimurilor vegetariene sau raw-vegan. De la impunerea sau autoimpunerea unor restricții alimentare și până la obsesia pentru o alimentație sănătoasă este doar un pas. De aceea, atunci când ne hotărâm că vrem să mâncăm sănătos, trebuie să fim foarte atenți să nu cădem în capcană și să devenim bolnavi din cauza obsesiei pentru o alimentație sănătoasă (ortorexie). Această boală a ajuns destul de răspândită din cauza temerilor tot mai mari de a nu muri sau de a face boli grave din cauza alimentației.

Există câteva lucruri de care trebuie să ne ferim pentru a nu ajunge să fim obsedați de alimentația sănătoasă. De exemplu, dacă ne-am impus niște reguli proprii de alimentație, nu este nicio tragedie dacă ocazional „călcăm” strâmb. Chiar medicii spun că nu se întâmplă nimic dacă se întâmplă ca o dată să „te scapi” la o prăjitură, o friptură grasă, o porție de cartofi prăjiți sau un pahar de băutură răcoritoare acidulată (luând în calcul faptul că o persoană preocupată de o alimentație sănătoasă nu va mânca niciodată așa ceva).

Un alt lucru care trebuie urmărit este dacă apare sentimentul de vinovăție după ce ai mâncat ceva contrar propriilor reguli. Dacă se întâmplă așa ceva acesta este un simptom al ortorexiei.

Trebuie să ne păstrăm cumpătul și să nu îi desconsiderăm pe ceilalți care nu au un regim alimentar ca al nostru. Nu trebuie să îi privim cu superioritate pentru că riscăm să ajungem obsedați de hrana sănătoasă.

Dacă suntem vegetarieni, consumatori de produse exclusiv eco/bio, bem doar apă de un anume fel sau avem orice altă dietă exclusivistă nu trebuie să evităm participarea la evenimente unde se consumă mâncare „obișnuită”, doar pentru că noi nu am avea ce mânca acolo. Cu siguranță se va găsi ceva potrivit exigențelor noastre. Alimentația diferită de a celorlalți nu trebuie să devină o opreliște în calea socializării.

Și exact cum spun medicii, trebuie să existe un echilibru în toate.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *