logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să facem față temperaturilor ridicate din timpul verii

În fiecare vară, în România apar perioade cu temperaturi ridicate, caniculare, iar atmosfera devine sufocantă la propriu. Multe persoane simt că fac față mult mai greu activităților zilnice, care în mod normal nu constituie o problemă.

Aceste intervale extrem de călduroase sunt cel mai greu de suportat în oraș. Asfaltul și betonul din care sunt construite blocurile se încinge, emană căldură, ceea ce face ca aerul să devină irespirabil.

Ce se întâmplă cu organismul când e foarte cald?

Din cauza căldurii, atât persoanele sănătoase, tinere, cât și vârstnicii și copiii sunt mai lipsiți de energie și se concentrează mai greu la activitățile intelectuale.

În situații cu temperaturi foarte ridicate, organismul începe să își activeze mecanismele de apărare pentru a elimina căldura. Inima bate mult mai alert astfel că pompează mai mult sânge la nivelul tegumentului, prin care se elimină căldura. Din acest motiv apare transpirația excesivă. Pe măsură ce transpirația se evaporă, organismul se răcorește. Din cauză că organismul se comportă altfel decât în condiții de temperaturi suportabile, se reduce capacitatea de efort fizic și intelectual.

În mod normal, temperatura corpului uman este 37 de grade, dar în caz de boală sau caniculă începe să crească la 38-39 de grade sau chiar mai mult. Cu cât este mai cald afară, cu atât crește și temperatura corpului. Suntem mai obosiți și fără energie din cauză creșterii temperaturii corpului, care face ca mușchii să lucreze mai încet. Când temperatura urcă la 40-41 de grade, se instalează epuizarea.

Cum să evitați efectele caniculei?

Pentru a evita efectele caniculei, este importantă hidratarea. Nu trebuie să beți doar apă, ci și sucuri naturale, fresh-uri, ceaiuri, supe, iaurt. Alimentația trebuie să fie cu cât mai puține grăsimi și bogată în fructe și legume proaspete. Evitați alcoolul și cafeaua.

La locul de muncă, este ideal să lucrați într-un birou cu aerul condiționat setat pe o temperatură cu cel mult 5 grade mai redusă decât afară. Cei care sunt nevoiți să muncească afară, pe șantiere de exemplu, trebuie să știe că au dreptul să solicite angajatorului să nu lucreze în orele cu temperaturi foarte mari.

Când vă deplasați pe stradă, purtați haine deschise la culoare, lejere și acoperiți-vă capul cu o pălărie sau o eșarfă. Nu uitați să purtați ochelari de soare pentru a vă feri ochii de razele ultraviolete și să vă dați pe corp cu loțiune protectoare împotriva acestor raze.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *