Scorțișoara și mierea sunt folosite încă de acum câteva mii de ani. În China, scorțișoara este utilizată mai degrabă ca medicament decât ca și condiment, mai ales că în antichitate, aceste două produse nu erau la îndemâna oricui, iar scorțișoara era atât de valoroasă încât și-o permiteau doar bogații.
Cele două produse amestecate au fost considerate mii de ani un medicament care vindecă foarte multe afecțiuni, dar odată cu apariția medicamentelor obținute prin procedee chimice, plantele și produsele apicole au pierdut teren, fiind chiar uitate. Mierea nu expiră niciodată, este gustoasă, hrănitoare, are puteri vindecătoare. Sunt doar câteva motive pentru a o aprecia la adevărata ei valoare.
Amestecul de scorțișoară cu miere este foarte ușor de obținut. Nu există cantități recomandate în acest amestec, fiecare adaugă câtă miere și scorțișoară dorește, după preferințe.
Beneficiile amestecului de scorțișoară cu miere au fost dovedite prin studii științifice. Așadar, iată de ce este recomandat să consumăm în fiecare zi acest amestec (desigur, nu în cantități foarte mari, ci una-două linguri).
1. Reglează glicemia
Mierea are în compoziție 17% apă, iar restul sunt fructoză și glucoză, două tipuri de zaharuri care sunt absorbite foarte ușor de organismul uman și cauzează creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. De aceea și diabeticii pot să mănânce miere. Și scorțișoara are capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge, acest lucru fiind dovedit de studii realizate atât pe persoane sănătoase, cât și pe diabetici.
2. Ajută la menținerea unui corp tânăr
Radicalii liberi (oxidanții) sunt cei care atacă celulele și provoacă boli grave și îmbătrânirea organismului. Mierea conține antioxidanți (fenoli, flavonoizi, enzime, acizi organici) care au tocmai efectul invers al oxidanților. Studiile au dovedit că mierea cu cât este mai închisă la culoare cu atât este mai încărcată de antioxidanți. Scorțișoara conține polifenoli, un antioxidant foarte puternic.
3. Previn bolile cardiovasculare, cauza numărul 1 de deces în lume
Datorită antioxidanților, mierea previne formarea cheagurilor de sânge și ajută la o bună circulație sanguină. Scorțișoara reduce colesterolul rău din organism și crește colesterolul bun.
4. Au proprietăți antibacteriene
Când avem o răceală/gripă sau când avem probleme cu rinichii sau vezica, acest amestec poate face minuni. Mierea este un antibiotic natural, în urmă cu mii de ani fiind folosită pentru a dezinfecta rănile. Datorită proteinelor și enzimelor pe care le conține, mierea distruge bacteriile. Scorțișoara are, de asemenea, proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii.