Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Anatomia unui mic dejun perfect

Un mic dejun „perfect” e un mic dejun care îți oferă suficientă energie, cât să îți poți face treaba bine până la ora amiezii, un mic dejun care să nu îți provoace un „crash” de energie după primele două ore și un mic dejun care să nu te umple cu grăsimi saturate și prea multe calorii. Îți propun să ne întoarcem pentru câteva minute pe băncile școlii și să studiem anatomia unui mic dejun care să facă toate aceste lucruri. Știm deja că un mic dejun ar trebui să conțină între 500 și 650 calorii. Mai știm că trebuie să conțină carbohidrați, fibre și proteine. Însă, în funcție de timpul disponibil dimineața și de resursele alimentare avute la dispoziție, poate fi complicat să obții echilibrul perfect.

Carbohidrații din prima masă a zilei

În timpul nopții, datorită faptului că nu mănânci, corpul tău se alimentează din rezervele de grăsime și zahărul din sânge (glicemia). De aceea, trebuie să consumi carbohidrați la micul dejun, iar din masa ta de dimineață, aceștia trebuie să constituie cam 53%. De aceea, brioșele, cornurile și gogoșile sunt alimente preferate la micul dejun. Însă, acestea sunt formate din carbohidrați simpli, ceea ce înseamnă că vor fi digerate rapid și pot provoca pofte și scăderi bruște de energie (acel „crash” de care vorbeam). Dacă vrei să te îndrepți spre patiserie, optează pentru ceva bogat în fibre, precum produsele din făină integrală sau ovăz.

Grăsimi necesare la micul dejun

Există diferite tipuri de grăsimi: saturate și nesaturate sunt cele două categorii principale. Cele nesaturate sunt cele pe care vrei să le mănânci, iar cele saturate sunt cele pe care trebuie să le eviți. Grăsimi mono și polinesaturate găsești în avocado, unt de alune și nuci, ulei de măsline sau nuci întregi. Evită baconul, untul sau brânza grasă, dacă vrei să eviți o poftă de mâncare în mijlocul dimineții. Ține minte că grăsimile nesaturate trebuie să constituie cam 27% din micul tău dejun.

Proteinele în principala masă a zilei

Ca să te simți 100% energizat, ai nevoie ca 20% din micul tău dejun să fie constituit din proteine. Acestea sunt cele care țin foamea sub control și te scapă de „crash-ul” de dimineață. Surse de proteină sunt albușul de ou, iaurtul sau laptele.

În funcție de timpul pe care îl ai în a-ți pregăti micul dejun, poți construi un smoothie, un mic dejun „to go” sau o farfurie plină cu bunătăți. Nu uita să alături un pahar de suc de portocale 100% natural pentru un aport de vitamina C și energie.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *