Quinoa (pronunțat „chinoa”) este o plantă care face boabe asemănătoare orezului. În ultima perioadă, boabele de quinoa au fost considerate un superaliment datorită cantității mari de nutrienți încorporați. Asemeni boabelor de orez, quinoa trebuie spălată bine înainte de fierbere și își poate mări volumul de 4 ori în timpul fierberii. Potrivit istoricilor, quinoa era un ingredient de bază în gastronomia incașă. Iată care sunt beneficiile consumului de quinoa.
Nutriție
Semințele acestei plante pseudo cereale (nu face parte din categoria cerealelor, dar are proprietăți asemănătoare) sunt bogate în minerale, proteine și fibră. De fapt, conține cantități importante de mangan, magneziu, fosfor, cupru, fier, zinc și potasiu.
Conține toți cei 9 aminoacizi esențiali
Aminoacizii sunt cei care produc proteinele, iar câțiva dintre aceștia sunt considerați esențiali pentru că nu putem produce acele proteine și este necesar să le luăm din alimentație. Atunci când un aliment conține toți acei aminoacizi (precum quinoa) este considerat bogat în proteine „complete”.
Fibre
Se pare că boabele de quinoa conțin de toate! Ei bine, propoziția asta nu e departe de adevăr. Pe lângă aminoacizi și minerale, quinoa este bogată în fibră. Deși majoritatea fibrei conținută în quinoa este insolubilă (trece prin organism fără să fie asimilată) și cantitatea de fibră solubilă (care poate fi asimilată de organism) este destul de ridicată. De ținut minte e faptul că quinoa conține mai multă fibră când e crudă, datorită faptului că, atunci când e gătită, se umflă.
Nu conține gluten și e slabă în amidon
Quinoa este comparată destul de des cu orezul. Însă, spre deosebire de orez, boabele de quinoa au un conținut mai scăzut de amidon și nu conțin gluten. Asta înseamnă că quinoa poate fi consumată și de oamenii care aleg să nu includă gluten în alimentația lor.
Are un indice glicemic scăzut
Indicele glicemic este cel care indică cât de repede crește nivelul glicemiei în sânge, datorită acelui aliment. Pentru că are un IG mic, quinoa eliberează energia în organism mai încet și astfel îți oferă o senzație de sațietate de durată mai lungă. Pe de altă parte, quinoa este bogată în carbohidrați, deci nu este indicată celor care duc un regim alimentar scăzut în carbohidrați.
Există diferite variații de quinoa, însă cele mai comune sunt boabele de quinoa albe, roșii sau negre.