Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
patrunjel_63167647
patrunjel_63167647

Beneficiile pătrunjelului și cum să îl mâncăm la micul dejun

Pătrunjelul este o plantă deopotrivă aliment, condiment și medicament. Este una dintre plantele cel mai des întâlnite în țara noastră. Îl putem cumpăra din piață sau supermarket în orice anotimp, așadar nu avem nicio scuză să nu îl consumăm cât mai des. Ideal este să fie mâncat crud, dar se poate folosi și sub formă de frunze uscate.

Pătrunjelul este foarte eficient în tratarea mai multor boli precum astenie, probleme cu circulația sanguină, hipertensiune, anorexie, astm bronșic, infecții. De asemenea, este foarte bun pentru prevenirea cancerului datorită conținutului mare de antioxidanți. Se știe că antioxidanții luptă cu radicalii liberi, cei care produc celulele canceroase și le distrug. Consumat sub formă de suc, alături de alte legume și fructe colorate (cu cât planta este mai colorată cu atât are mai mulți antioxidanți), acesta poate reduce efectele secundare ale chimioterapiei.

Pătrunjelul conține mult mai mult fier decât spanacul și este alimentul cu cel mai mare conținut de fluor. Astfel, pătrunjelul ne ajută să avem oase și dinți sănătoși și înlătură respirația urât mirositoare.

Două rețete ideale pentru micul dejun, pe bază de pătrunjel sunt următoarele:

1. Cinci legături de pătrunjel, 100 de grame semințe de floarea soarelui hidratate (trebuie puse în apă rece timp de cel puțin 3-4 ore, dar ideal este să fie lăsate la hidratat de seara până dimineața), sucul de la o jumătate de lămâie, 3-4 căței de usturoi, 10 linguri fulgi de drojdie inactivă, 5-6 linguri ulei de măsline.

Frunzele de pătrunjel se toacă mărunt, apoi se pun într-un vas. Peste ele se adaugă semințele de floarea soarelui și fulgii de drojdie inactivă. Toate cele trei se fac pastă cu ajutorul blenderului. Apoi se adaugă sucul de lămâie, usturoiul, uleiul de măsline și sare după gust.

Pasta obținută poate fi întinsă pe pâine integrală sau se folosește ca sos pentru paste integrale.

2. Două-trei legături de pătrunjel se taie mărunt, peste care se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie, o legătură de ceapă verde, una sau două roșii tăiate felii, sare și ulei de măsline. Este o salată ușoară, dar sățioasă care este deopotrivă răcoritoare și sănătoasă.

Nu în ultimul rând, poți include pătrunjelul în diverse rețete de smoothie verde, ca să îi maschezi gustul, în cazul în care nu este preferatul tău.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *