Plantele aromatice folosite în bucătărie, nu au doar puterea de a da o aromă deosebită mâncării. Sunt deopotrivă și plante medicinale. Fie că le cultivăm acasă, în grădină sau în ghiveci, ori le cumpărăm, acest tip de plante nu trebuie să lipsească din alimentația noastră.
Busuiocul este foarte des folosit pentru a da un gust deosebit preparatelor culinare. Numele acestei plante aromatice provine din grecescul “basileus”, care înseamnă rege. Busuiocul a fost cultivat prima dată în India și Asia, acum aproximativ 5.000 de ani. De-a lungul timpului a ajuns să fie răspândit peste tot în lume, iar acum este apreciat atât de gurmanzi cât și de cei care sunt în căutarea unui tratament pentru diferite boli sau pur și simplu pentru prevenție.
Busuiocul este foarte bun în tratarea bolilor respiratorii deoarece reduce febra, ajută la eliminarea mucusului în caz de febră și astm. Dacă faceți gargară cu ceai de busuioc se va reduce semnificativ durerea în gât. În caz de răceală, pentru efecte vizibile se recomandă o cană cu ceai la două-trei ore. Busuiocul poate fi folosit ca medicament natural atât pentru adulți cât și pentru copii.
Dacă aveți calculi renali de mici dimensiuni și vă este teamă de operație puteți încerca o cură cu busuioc. Timp de șase luni, se recomandă să se bea un amestec de frunze de busuioc și miere, apoi pietrele vor fi eliminate.
Această plantă aromatică este foarte bună și în cazul afecțiunilor cardiovasculare și reducerii colesterolului rău din sânge.
Dacă aveți afte sau infecții ale cavității bucale, este bine să mestecați câteva frunze de busuioc. Se știe că are efect antiinflamator și în tratarea infecțiilor. Dacă dispuneți de timp suficient, puteți face o pastă din frunze de busuioc pisate și să vă spălați pe dinți cu ea. Este asemănătoare cu pasta de dinți, poate chiar mai bună din simplul motiv că este naturală și are capacitatea de a împrospăta respirația și de a curăța dinții.
Decoctul din frunze de busuioc ajută la tratarea durerilor de cap. Se aplică comprese pe frunte, iar efectul este imediat.
Busuiocul ajută și la tratarea bolilor oculare. Este folosit mai ales în cazul ochilor inflamați. Pentru aceasta aveți nevoie de două picături de busuioc negru pe zi care se aplică în ochi.