logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Mic dejun grecesc

Ați servit vreodată un mic dejun grecesc? Grecia are o tradiție bogată atunci când vine vorba de micul dejun. Chiar dacă, în mod tradițional, cea mai importantă masă a zilei era prânzul, aceștia obișnuiesc să servească și micul dejun, în cadrul căruia consumă de obicei pâine și produse lactate.

Proino – Mic dejun

În mod tradițional, nu acesta era cea mai importantă masă a zilei, iar grecii obișnuiau să mănânce la micul dejun pâine sau paximadi (pâine uscată) cu ceai. Cafeaua a fost multă vreme un lux pentru ei, însă dacă aveau o consumau cu plăcere…tot cu pâine. Un alt mic dejun simplu constă în ouă fierte moi servite cu pâine. Fermierii care aveau nevoie de un mic dejun mai consistent, consumau dimineață un tip de cereale sau paste cu lapte.

Azi, micul dejun grecesc este mult mai occidentalizat, iar grecii obișnuiesc să mănânce cereale cu lapte, pâine cu gem sau cu miere, iaurt cu miere. Sunt și mulți greci care își beau doar cafeaua și iau două-trei înghițituri de mâncare (plăcintă cu brânză, plăcintă cu spanac, un croissant sau covrigii cu susan atât de populari numiți “koulouri”) în timp ce se grăbesc spre muncă sau la școală.

Kolatsio – Gustarea de dimineață

Pentru că majoritatea grecilor nu mănâncă mult la micul dejun, cel mai adesea în jurul orei 11 li se face foame din nou. De această dată, gustarea lor preferată este de obicei o plăcintă gustoasă cu brânză “tyropita”, o plăcintă cu spanac “spanakopita” sau un sandwich la grătar cu șuncă și brânză.

Câteva produse specifice unui mic dejun grecesc sunt galatopita (plăcintă cu lapte), tiganites (clătite greacesti) cu tahini și petimezi (melasa de struguri), trahana (paște în formă de pelete făcute din lapte), cu brânză feta și omletă cu celebra brânză graviera din insula Naxos, precum și siglino (carne de porc afumată) din Mani.

Aceste alimente sunt bogate în proteine și amidon, pentru că vechii greci aveau nevoie de un mic dejun consistent pentru a face față unei zile întregi de muncă. Acest tip de mic dejun poate fi de fapt un brunch care vă poate ține sătul chiar și până la cină.

Puteți opta și pentru alimente mai ușoare, cum ar fi măslinele Kalamata servite cu paximadia (pesmeți) în insula Kythira, koulouri (pâine rondele unsă cu semințe de susan) însoțită de brânză Graviera și, desigur, celebrul iaurt grecesc. La toate acestea se pot adaugă ceaiurile din plante și cafeaua grecească.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *