Indiferent de vârstă sau sex, știm că trebuie să existe un echilibru în ceea ce mâncăm, pentru ca organismul nostru să funcționeze corespunzător. Odată cu înaintarea în vârstă însă, există substanțe sau acțiuni ale corpului care trebuie suplimentate sau ajutate. De altfel, poate ai observat și tu că există feluri de mâncare care în trecut nu îți plăceau și acum îți plac, sau invers. Gândind pe categorii de vârstă, iată care sunt elementele de nutriție de care ai nevoie în alimentație!
Între 20 și 30 de ani…
Acesta este momentul în care începi să îți schimbi gusturile în mâncare, dar și nevoile tale alimentare încep să devină mai clare. Faptul că abia îți începi cariera are un impact asupra stilului tău de viață. Lipsa de timp duce spre lipsa de alimentație corespunzătoare, care duce la rândul ei spre lipsa de nutrienți și vitamine. Studiile arată că doar 4% dintre tinerii adulți din această categorie de vârstă au aportul corespunzător de vitamine și minerale. Densitatea osoasă continuă să crească până târziu în a doua decadă de viață a ta, astfel că trebuie să-i asiguri organismului o alimentație bogată în calciu și vitamina D. Poți obține acești nutrienți consumând gălbenușuri de ou, lactate, legume verzi sau somon.
De la 40 de ani…
După 40 de ani ritmul metabolismului începe ușor să scadă. Asta înseamnă că va fi mai ușor să crești în greutate și mai greu să scazi. Odată cu scăderea ritmului metabolic poate apărea și o anemie de fier. Acesta este motivul pentru care ar trebui să consumi alimente bogate în antioxidanți și în fier. Ficatul sau carnea roșie macră sunt surse excelente de fier, fiind ușor de absorbit în organism, însă nu sunt singurele: spanacul, fasolea verde, asparagus sau broccoli sunt și ele bogate în fier.
De la 50 de ani…
Problemele legate de colesterol ridicat sau tensiune arterială crescută încep să devină mai comune odată ce ai atins vârsta de 50 ani. Totodată, crește sensibilitatea oaselor și predispoziția la osteoporoză, în special pentru femeile care intră la menopauză. De aceea este extrem de important ca alimentele pe care le consumi să fie slabe în grăsimi, dar bogate în calciu. Încearcă să îți hidratezi corpul cât de mult posibil și să consumi alimente precum fructe și legume proaspete, nuci și semințe. Totodată, produsele din soia pot reduce simptomele asociate cu instalarea menopauzei. Nu uita să incluzi acizi grași precum omega-3, iar dacă nu mănânci pește, suplimentează cu un supliment alimentar.
De la 60 ani…
Organismul nu mai este capabil să absoarbă corect nutrienții și mineralele, deci este important ca alimentația să fie una foarte nutritivă. Continuă să îți hidratezi corpul consumând apă din belșug și fă mișcare ca să reduci riscul de a dezvolta constipație, probleme digestive sau alte afecțiuni. Încearcă să consumi multe alimente care conțin fibre, precum ovăzul și alte cereale integrale, fructe, legume și leguminoase. Pentru aportul de vitamina B12, include în dieta ta alimente precum carnea macră, peștele, ouăle și lactatele, iar pentru a suplimenta vitamina D, consumă margarină, ouă sau pește gras. Totodată, este recomandat să îți expui pielea la soare pentru cam 20 minute pe zi, pentru a putea încuraja producerea de vitamina D.