Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cât timp petrecem în realitate accesând dispozitivele mobile?

Dispozitivele mobile (telefoane inteligente și tablete) au devenit, în ultimii ani, cele mai utilizate dispozitive din lume. Acest lucru se datorează în principal faptului că, odată cu evoluția tehnologiei, acestea pot incorpora tot mai multe dintre sistemele utilizate în mod curent de către oameni.

De la funcția de apelare (doar în cazul telefoanelor) la muzică, video-uri, jocuri și până la diverse programe de monitorizare a sănătății sau de informare, toate acestea se pot regăsi într-un dispozitiv mobil inteligent. Faptul că smartphone-urile și tabletele includ multe dintre aceste sisteme sub forma unui dispozitiv „all in one”, îi fac pe majoritatea utilizatorilor lor să piardă noțiunea timpului petrecut pe ele.

Timpul petrecut pe smartphone, dublu decât cel estimat

Un grup de psihologi de la Universitatea Lancaster, din Marea Britanie, a reușit să măsoare diferența între timpul real petrecut pe smartphone-uri și perioada de timp percepută de utilizator ca fiind rezervată utilizării acestor terminale mobile.

Pentru a măsura cât timp petrec în realitatea utilizatorii pe aceste dispozitive mobile, psihologii au instalat o aplicație pe 23 de smartphone-uri ale unor tineri cu vârste între 18-33 de ani, cu ajutorul căreia au monitorizat timpul pe care utilizatorii îl petreceau la fiecare accesare a dispozitivului. Aplicația monitoriza atât timpul petrecut pe rețelele de socializare sau cel petrecut ascutând muzică, cât și timpul petrecut pentru trimiterea unor mesaje text sau pentru convorbirile telefonice cu ceilalți. Rezultatul studiului a arătat că utilizatorii folosesc de două ori mai mult smartphone-ul decât cred ei că o fac.

Psihologii se bazează de obicei pe autopercepția subiecților atunci când cuantifică folosirea telefonului mobil în studii, însă studiul nostru sugerează că aceste estimări subiective ale participanților la studii trebuie interpretate cu prudență”, a spus David Ellis, psiholog la Lancaster University și membru al echipei care a realizat studiul.

De asemenea, rezultatele aceluiași studiu a arătat și faptul că, în medie, utilizatorii dispozitivelor inteligente petrec cinci ore pe zi conectați la acestea, verificându-le în medie de aproape 85 de ori în perioada când nu dorm, iar mai mult de jumătate dintre aceste interacțiuni cu smartphone-ul durează mai puțin de 30 de secunde.

Studiul cercetătorilor britanici a fost publicat, în această săptămână, în revista Plus One.

Acesta nu este însă singurul studiu în care a fost studiată dependența de tehnologie a oamenilor. Doar în acest an au fost realizate încă trei experimente care ne demonstrează această dependență, dintre care unul chiar în România.

Unul dintre proiectele care au avut ca scop studierea dependenței față de tehnologie a fost proiectul fotografic „Removed”, realizat de fotograful american Eric Pickersgill. Acesta a ilustrat în imagini cât de dependenți au devenit oamenii de telefoanele mobile inteligente (smartphones) și de tablete. El a surprins mai mulți oameni, adulți și copii, în timpul activităților lor de zi cu zi, în timp ce accesau aceste dispozitive mobile inteligente. După aceea Pickersgill a înlăturat din fotografii telefoanele și tabletele.

De asemena, un alt studiu realizat de un grup de cercetători de la spitalul privat pentru sănătate mintală Nightingale, din Marea Britanie, a arată că dependența de tehnologie este catalogată ca o problemă medicală reală, majoritatea adulților din ziua de azi prezentând simptome de oboseală cronică din cauza faptului că petrec prea multe ore în fața unui ecran, fie că este vorba despre smartphone, tabletă, laptop, desktop sau televizor.

Și în România a fost efectuat un studiu care relevă faptul că românii petrec în jur de patru ore în fiecare zi navigând pe internet și aproape șase ore în fața televizorului.

Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *