Clujul cultural: Festivalurile de muzică electronică (V)

La Cluj-Napoca arta și cultura este răspândită peste tot în oraș. Instituţiile de cultură și şcolile de muzică, teatru și cinematografie sau artă și design au dus renumele Clujului dincolo de granițele țării și ale Europei.

„Clujul cultural” este reprezentat în egală măsură atât de manifestările artistice și teatrale, cât și de evenimentele cinematografice și muzicale din oraş. În articolele anterioare am prezentat cele mai importante festivaluri artistice, cinematografice, de muzică clasică și de muzică jazz din oraş, motiv pentru care în acest articol voi face o prezentare sumară a celor mai importante festivaluri de muzică electronică din Cluj-Napoca.

Festivalul Delahoya

Festivalul Delahoya este primul festival de muzică electronică din Cluj-Napoca și totodată cel mai longeviv din țară. Acesta a fost organizat pentru prima dată în anul 1998 sub numele de „Rave Family Open Air” pe Dealul Hoia.

De-a lungul timpului, evenimentul muzical și-a schimbat de mai multe ori locaţia printre acestea numărându-se: Pădurea Hoia, Valea Gârbăului, Aeroportul Internaţional Cluj, parcarea Polus Center sau Pădurea Făget.

În cadrul Festivalului Delahoya au loc concerte și petreceri în aer liber, party-uri în diverse localuri din oraș dar și celebra paradă Delahoya, pe timp de zi caravana de camioane cu petrecăreți străbătând tot orașul.

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Delahoya va avea loc în luna iulie 2015.

Festivalul Electric Castle

Deși este cel mai nou festival de muzică electronică din Cluj-Napoca, anul acesta aflându-se la cea de-a treia ediție, Electric Castle a avut o ascensiune rapidă, în prezent fiind considerat cel mai mare festival de muzică din România.

Încă de la prima ediție, din 2013, festivalul a fost nominalizat la doua categorii la European Festival Awards, ajungând în topul primelor 10 festivaluri din Europa la categoria Best Medium Size Festival. De asemenea, Electric Castle a fost distins cu titlul de cel mai bun festival din Cluj-Napoca, în cadrul Clujlife Awards 2014, dar și cu titlul „Emblemă de Cluj”.

Electric Castle, organizat de Boiler Events, atrage publicul atât prin artiștii celebrii care au urcat pe scenele festivalului, cât și prin faptul că acesta se desfășoară pe moșia unui vechi castel din judeţul Cluj, Castelul Bánffy de la Bonțida, devenind astfel un proiect îndrăzneţ unic în România.

Cea de-a treia ediție a Festivalului Electric Castle a avut loc în perioada 25 – 28 Iunie 2015.

Untold Festival

Untold Festival este un eveniment tematic organizat în cadrul proiectului „Cluj-Napoca – Capitală Europeană a Tineretului 2015”.

Evenimentul reunește peste 150 de artiști care vor cânta pe cele zece scene ale festivalului, poziționate în cinci zone tematice din oraș: Dealul Hoia Baciu devine The Mountain, Malul Someşului devine The River, Parcul Central devine The Forrest, Piaţa Unirii se schimbă în The Citadel, iar Cluj Arena devine The Arena.

Potrivit organizatorilor, festivalul de la Cluj-Napoca promite “minimum 80 de ore de party incendiar, în care oraşul se va transforma în destinaţia turistică muzicală a verii“. Printre cei mai cunoscuți artiști care vor cânta la Cluj-Napoca se numără Avicii, David Guetta, ATB.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.