Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Spații unde te poți juca boardgames în Cluj-Napoca

Când vine vorba despre posibilități de petrecere a timpului liber, tinerii din Cluj-Napoca au de unde alege. De la participarea la numeroase evenimente culturale, la vizionarea celor mai noi filme, în numeroasele cinematografe din oraș, până la participarea la jocuri de evadare sau jocuri de tip laser tag, paintball sau airsoft. În ultimii ani însă, în rândul tinerilor din Cluj a început să fie populară încă o activitate de grup: jocurile de societate (boardgames).

Incursiune în istoria jocurilor de societate

Industria jocurilor de societate este una foarte veche și foarte răspândită în lume. Cel mai vechi joc de societate este Senet, jucat de egipteni în urmă cu 3.500 de ani, înaintea erei noastre. De atunci numeroase alte jocuri au fost inventate, organizându-se chiar și competiții și târguri dedicate lor. Cel mai mare târg de  boardgames din Europa are loc în Germania, la Essen, iar cel mai cunoscut joc, la nivel internațional este Monopoly, licențiat în 103 țări și printat în 37 de limbi.

În România, jocurile de tip  boardgame au apărut în anii 1980. Mulți dintre tinerii care au copilărit în acea perioadă, dar și după 1990, s-au jucat probabil „Nu te supăra frate”, „Piticot” sau „Dacii și romani”. Fenomenul de boardgames a prins însă avânt abia în ultimii zece ani, când pe piață au apărut zeci de jocuri de societate, pentru orice vârstă. Cele mai cunoscute jocuri, printre adolescenți și adulți, sunt: Poker, Monopoly, Saboteur, Activity, Coloniştii din Catan sau Carcassone.

În principiu, acestea se joacă în grup, fiind nevoie de minim doi jucători și maxim şase, la jocurile de bază. Totuși, cu ajutorul extensiilor, numărul participanților poate crește. Pe lângă plăcerea practicării lor, acestea au și o latură socială și una educativă. Fiind jocuri de echipă, prin intermediul lor se încurajează socializare și colaborarea între jucători, iar datorită modului în care au fost create, acestea stimulează creativitatea și inteligența participanților, aceștia trebuind să își creeze diferite strategii pentru a câștiga.

Unde ne jucăm  boardgames în Cluj-Napoca?

Cluj-Napoca se află și el pe lista orașelor din România în care jocurile de societate sunt foarte practicate în rândul tinerilor, aici existând câteva localuri dedicate acestei activități.

Cel mai cunoscut local în care se pot practica  boardgames este probabil Checkpoint. Mai exact acesta este un club și un magazin în care pasionații acestor jocuri se pot întâlni pentru a le practica, dar și pentru a-și achiziționa jocurile preferate.

Acesta este deschis zilnic și oferă o gamă variată de jocuri. Clubul are seri tematice astfel încât să satisfacă dorințele tuturor pasionaților de  boardgames, însă aici se pot practica și alte activități. Astfel, marțea este ziua war game-urilor (jocurile de strategie militară), zilele de miercuri și joi sunt dedicate învățării jocurilor noi (indiferent de tematica lor), vinerea se joacă, de obicei, jocuri cu cărți colectabile, sâmbăta este dedicată jocurilor deja învățate, iar duminica este dedicată experților, pentru că atunci se pot practica jocuri mai complexe.

Înscriere în club este gratuită și este permisă oricui. În plus, acesta oferă jucătorilor posibilitatea să utilizeze unul dintre jocurile găsite aici sau să își aducă propriile jocuri.

În afară de Checkpoint, seri de  boardgames mai sunt organizate și de Asociația Support 4 Youth Development (S4YD), o organizație multiculturală dedicată tinerilor. La sediul acesteia, în fiecare zi de miercuri, se întâlnesc jucători români și străini, pasionați de aceste jocuri.

De asemenea, ocazional sunt organizate evenimente dedicate jocurilor de societate și de către magazinul Red Goblin, specializat în comercializarea de board games.

În afara lor, în oraș există numeroase localuri care pot oferi clienților săi și jocuri de societate, cum ar fi de exemplu Bulgakov, Klausen, Zorki, Sadow, Friends sau P. Howard (club de socializare). În plus, în unele localuri se organizează și concursuri de cunoștințe generale, fie tematice (cunoștințe din domeniul muzical, artistic, cinematografic sau al istoriei) sau generaliste (întrebări amestecate, din domenii variate).

Pe lângă practicarea acestor jocuri, potrivit site-ului Boardgames, în Cluj-Napoca se organizează și numeroase concursuri și evenimente de  boardgames, precum: Campionatul Naţional „Coloniştii din Catan”, Campionatul Național de Carcassonne, „Dungeons and Dragons” Encounters Cluj, Zilele jocurilor clasice sau Open Table Top game day, dar și altele.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *