Search
Generic filters
Exact matches only

Ce se întâmplă cu organismul nostru în timpul somnului?

Somnul reprezintă pentru unii un adevărat paradox: când suntem mici îl evităm, iar la maturitate dorim să avem parte de el. În viața noastră, somnul are un rol esențial. De altfel, cei care dorm mai puțin de 6-7 ore pe noapte, au o speranță de viață mult mai scăzută, decât cei care dorm mai mult. Dormim o treime din viață, însă, puțini dintre noi știm ce se întâmplă cu organismul nostru când dormim. Site-ul goodhousekeeping.com ne prezintă cele mai interesante reacții ale corpului nostru, care se produc în timpul somnului:

  • Temperatura corpului nostru scade – înainte de a adormi temperatura corpului nostru începe să scadă. Această scădere a temperaturii îi „comunică” creierului că e timpul pentru odihnă și trebuie să elibereze melatonina necesară ciclului de somn. Cea mai scăzută temperatură a corpului este înregistrată în jurul orei 02:30 noaptea.
  • Scădem în greutate – în timpul somnului eliminăm apă prin transpirație, de aceea dimineața avem greutatea cea mai scăzută.
  • Devenim mai înalți – discurile coloanei vertebrale, se rehidratează în timpul somnului și devin mai mari. Acest fapt se datorează poziției în care dormim, coloana nefiind supusă presiunii greutății corporale.
  • Tensiunea arterială scade – În timpul somnului, organismul este în repaus, inima nu mai are nevoie să pompeze aceeași cantitate de sânge ca în timpul zilei, iar tensiunea arterială scade.
  • Mușchii sunt paralizați temporar – astfel încât să nu fim capabili să acționăm în timp ce visăm.
  • Producția de colagen crește – colagenul este responsabil de elasticitatea pielii noastre, dar și de întărirea vaselor de sânge. În timpul somnului este eliberat hormonul de creștere, care determină celulele de grăsime din corp să producă depozite de energie. Hormonul de creștere este responsabil de creșterea producției de colagen.
  • Ochii se mișcă – în timpul REM-ului (rapid eye movement – mișcare oculară rapidă), ochii noștri au un tic nervos și se mișcă dintr-o parte în alta. Viele apar în timpul somnului REM. Dacă ne trezim în această etapă a somnului, ne simțim foarte dezorientați. Un somn tipic are 5 cicluri diferite de somn, fiecare având o durată de aproximativ 90 de minute. Așadar, ne vom simți odihniți, dacă ne trezim după încheierea tuturor ciclurilor de somn care durează aproximativ 7,5 ore.

 

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *