Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să-ți motivezi copilul să facă sport în timpul liber?

Cum sa-ti motivezi copilul sa faca mai mult sport in timpul liber

Cred că ești de acord cu mine când spun că dezvoltarea tehnologiei (includ aici telefoane, calculatoare, accesul la internet etc) este un lucru benefic pentru societatea noastră. Această dezvoltare a ușurat inimaginabil posibilitatea de a comunica unul cu celălalt, a creat locuri de muncă la care nimeni nu visa în secolul trecut și ne-a oferit nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber.

Dar pentru că orice lucru bun aduce cu sine și părți proaste, internetul a atras adicția. Această adicție a dus, în cazul a milioane de oameni, la instalarea sedentarismului, care la rândul său provoacă nenumărate boli și probleme de sănătate. O metodă prin care putem evita instalarea sedentarismului este sportul. Iar sportul a devenit în ziua de astăzi un lucru absolut necesar pentru sănătatea copiilor noștri.

Eu personal nu am copii, așa că nu mă voi apuca să vă țin discursuri despre cum să-ți crești copilul. Pot însă, inspirat de propria experiență din copilărie, să vă ofer câteva idei despre cum să vă motivați copiii să facă mai multă mișcare în timpul liber. De aceste idei voi profita și eu pe viitor, la timpul cuvenit, la fel cum au făcut-o și părinții mei în cazul meu.

1. Fii un exemplu

Sintagma ”Fă ce spune popa, nu ce face el” nu se aplică în cazul părinților. Copiii tind să copieze comportamentul adulților, astfel încât cel mai important lucru pe care îl poți face pentru el este să-i arăți prin propriile exemple. Fapte, nu vorbe.

2. Găsește-i un sport preferat

Tu ajută-l să-l găsească, dar lasă-l pe el să decidă. Este important ca tu să nu-i impui propriile tale pasiuni, chiar dacă adesea ele se transmit din generație în generație. Presupunând însă că tu ești un fan al fotbalului dar fiul tău pare că se descurcă mai bine la tenis sau la baschet, lasă-l să aleagă orice își dorește el. Nu uita, cel mai important este să facă mișcare în mod regulat.

3. Fă sport împreună cu el

Nu lăsa practicarea sportului doar pe seama profesorilor sau antrenorilor de la club. Oricât de des poți, profită de momentele copilăriei sale pentru a face sport împreună cu el, fie că împărtășești sau nu aceleași pasiuni.

4. Fă eforturi suplimentare

Uneori, mai ales la oraș, practicarea unui sport de către copilul tău presupune eforturi financiare și de timp din partea ta, ca părinte. Orele de sport la diferite cluburi nu sunt tocmai ieftine, plus că mai ai nevoie și de timp pentru a-l duce și aduce de la club/teren/școală etc. Nu renunța însă, indiferent de costuri, mai ales dacă vezi un interes din partea celui mic.

5. Încurajează-l

De multe ori cei mici se descurajează din varii motive. Fii mereu acolo lângă el și încurajează-l să treacă peste micile obstacole, peste lenea de care dă dovadă sau orice alte lucruri i se pun în cale.

6. Oferă-i opțiuni

Există posibilitatea ca un copil să nu știe ce vrea să facă tocmai pentru că nu are idee ce opțiuni are. Lărgește-i orizonturile și du-l la cât mai multe sporturi posibile. Numai așa va putea face o alegere în deplină cunoștință de cauză.

Ai și alte idei? Te invit să le lași în comentarii.

Citește și despre cum să te lupți cu vecinii gălăgioși.

foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *